Interior & Estate

Maretti Lighting. Met zo’n 10.000 vierkante meter oppervlakte heeft de lichtspecialist alles in huis: showrooms, een ontwerpstudio, een lichttheater, technische afdelingen, een inpandige fabriek, een enorm magazijn, verkoop en distributie. LXRY gaat in gesprek met, Edgar Heins CEO van Maretti Lighting.

Tekst: Vivian Sècreve
Beeld: Maretti Lighting

“Maretti Lighting is een project verlichtingsbedrijf, maar dat niet alleen. We maken  bijvoorbeeld ook alle verlichting voor bekende Nederlandse topontwerpers, zoals Jan des Bouvrie, Piet Boon en Mariska Jagt” vertelt Edgar Heins. “Tevens produceren wij ook de verlichting voor veel partijen op Masters of LXRY.

Sinds 1994

“Maretti bestaat dit jaar alweer 25 jaar. Ik ben begonnen op een zolderkamertje, met vrijwel helemaal niets. We zijn gestart in de retailbranche. Zo leverden we vooral verlichting aan kleding en schoenenzaken en gaven we een lichtadvies en lichtplan mee. In de jaren daarop is dit steeds meer verschoven naar hotels en uiteindelijk ook naar woningen, omdat we merkten dat wat mensen in hotels zien, dit graag ook terugzien in huis.”

One-stop-shopping

“Wat ons uniek maakt is dat we niet alleen een lichtplan of advies geven, maar dat we dit ook echt zelf in Nederland produceren. Zo maken wij heel veel speciale dingen zoals hele grote kroonluchters van bijvoorbeeld 6 of 10 meter doorsnede. Voor ons is geen enkel idee op het gebied van verlichting een probleem. Daarnaast hebben we ook gewoon heel veel standaard artikelen, dus mensen kunnen bij ons terecht voor een one-stop-shopping op het gebied van verlichting. Of je nu zoekt naar een heel goedkoop spotje, in combinatie met een luxe kroon of een mooi design. Alles kan en alles is mogelijk.”

De trends van het moment

“De trend in verlichting is nu al een aantal jaren led-verlichting en vanuit de wet is het ook een verplichting. We mogen geen gloeilampen en ander soort verlichting meer importeren. Dit kunnen we dus ook bijna niet meer kopen. Alles is led-led-led en een trend is nu echt dat led-verlichting mooi geworden is qua kleur en echt warmte en sfeer meegeeft. Het is eigenlijk pas sinds een jaar een hele goede vervanging geworden van de halogeenlamp.

Internationale ambities

“We zijn steeds meer internationaal bezig, maar we blijven een Nederlandse firma en zijn Nederlands georiënteerd. Inmiddels staan we ook op Masters of LXRY en we hebben steeds meer agenten en dealers in het buitenland. Onze focus daarbij ligt dus ook steeds meer op het exporteren van onze verlichting.”

Passie voor gezelligheid en sfeer

Met Masters of LXRY in het vooruitzicht in december in RAI Amsterdam staat dit jaar passie voor vakmanschap centraal tijdens de Love Edition. Edgar: “Mijn grootste passie is om van elke ruimte een gezellige ruimte te maken. Mensen hadden vroeger altijd het idee bij led-verlichting dat het koud en vies licht is. Wij zeggen altijd dat we een ziekenhuis nog gezellig kunnen maken en dit alleen maar door de verlichting te veranderen. Onze passie is om mensen in een warme ambiance te laten werken, wonen en verblijven. Gezellige verlichting hoort daarbij.”

Tipje van de sluier…

Neem zeker de moeite om na oktober 2019 langs te komen in de verbouwde showroom van Maretti Lighting!