Interior & Estate

Nergens anders in Europa vind je zo’n uitgebreide combinatie van stijlen als bij familiebedrijf Co van der Horst. Steeds word je weer verrast door de nieuwste trends en ontwikkelingen op woongebied. Dit maakt de boutique store tot een voortdurende bron van inspiratie. Stephan van der Horst speurt voor Designwinkel Co van der Horst het hele jaar door stad en land af naar nieuw design. LXRY ging met Stephan van der Horst in gesprek.

Tekst: Vivian Secrève
Beeld: Co van der Horst

De trends van het moment

“Een van de trends, die je ook heel duidelijk bij Co van der Horst ziet, is het ‘gevoel’ van de hotellobby, die de woonkamer in komt. Het gevoel van luxe en de mix van producten, materialen en kleuren zie je steeds meer in het hedendaagse interieur. De hele setting wordt veel groter en diverser. Met losse tafeltjes en losse fauteuils bijvoorbeeld. De setting en het gevoel van één bank en één fauteuil of twee banken en één fauteuil, dat is helemaal weg. Aldus, Stephan van der Horst.”

Ook leuk om te lezen: Studio Pepe slaat handen ineen met Co van der Horst.

Diverse grote samenwerkingen

“We hebben net in samenwerking met Minotti een studio geopend. We werkten al samen met Minotti, maar nu op een hoger niveau. Tevens zijn we onlangs een nieuwe shop-in-shop formule samen met leverancier Rubelli gestart. Dit is een Italiaans stoffenhuis van zo’n 400 jaar oud uit Venetië. Zij werken onder andere met Armani-stoffen. Deze samenwerking zullen we in oktober presenteren tijdens het textielevent, waarbij we wederom twee ontwerpers te gast hebben. De Italiaanse upcomming-star Cristina Celestino, die onder andere ontwerpen maakt voor FENDI Boutique. En de Nederlandse ontwerpster Mae Engelgeer zal met haar nieuwste wand- en textielpanelen te zien zijn. Zo proberen we textiel te laten zien in een andere hoedanigheid. Niet alleen als stof, maar ook wat je er meer mee kunt maken. Van bijvoorbeeld wandbekleding en losse panelen op de wand tot kleden op de grond en kleden op de wand.”

 

De Nederlandse interieur industrie

“Je hebt twee kanten. De leverancierskant en de retailkant. Beide partijen hebben het moeilijk. De Nederlandse meubelleveranciers hebben het moeilijk, omdat ze zich niet echt hebben meebewogen met de tijd. Veel Italiaanse bedrijven bijvoorbeeld zijn gaan samenwerken. Ook zie je heel veel Deense bedrijven, die toch in het lagere segment heel ver door zijn geschoten. Links en rechts wordt de Nederlandse industrie dus een beetje ingehaald, zowel aan de luxe kant als in het middensegment”.

“De retailkant heeft het ook moeilijk, omdat de oriëntatie zich steeds meer afspeelt op het internet. Hoewel dit wel veel blijft bij oriënteren, het kopen van meubelen gebeurt nog steeds vaak fysiek. Veel designs worden nagemaakt, wat de business ook geen goed doet. Je moet anders met de markt bezig zijn en kan helaas niet zomaar meer een winkeltje openen. Helaas komen veel bedrijven daar nu pas achter.

Het toekomstbeeld

“We hebben ten eerste de toekomst heel positief voor ogen, iets wat je in retailland niet vaak hoort. Maar dit zeg ik vooral, omdat wij ons nog meer zijn gaan richten op de diensten en services die we verlenen. Voornamelijk in ons interieuradvies. We hebben tevens sinds een paar jaar het studioconcept in huis, wat betekent dat wij het hoogste niveau van ontzorgen en service op interieurdesign kunnen verlenen. Daardoor kunnen we het hele proces van A t/m Z begeleiden. Hier is steeds meer vraag naar. Het totaalplaatje moet compleet zijn. We zijn om die reden ook steeds meer met architecten in samenwerking en zoeken zo veel mogelijk andere samenwerkingen op met partijen. We zijn steeds minder een ‘losse’ winkel geworden, maar meer een dienstverlenend bedrijf.”

Passie voor woningtextiel

Met Masters of LXRY in het vooruitzicht in december in RAI Amsterdam staat dit jaar passie voor vakmanschap centraal tijdens de Love Edition. Stephan: “Mijn allergrootste passie is textiel, want dat vind ik echt toegevoegde waarde geven aan het interieur. En is toch vaak een ondergeschoven kindje, zeker in Nederland. Zo staat Nederland bijvoorbeeld niet bekend om haar gordijnen, maar het zit hem niet alleen in de gordijnen. Denk bijvoorbeeld wederom aan de wandbekleding, waarbij je veel meer je eigen gevoel, fashion en trendgevoeligheid kwijt kan in je interieur. Ik vind het veel leuker, omdat je het ook sneller kan wisselen en het mooie is dat Co van der Horst ooit gestart is als textielbedrijf. Ik vind het heel leuk dat ik nog steeds dit warme gevoel bij textiel krijg.”