Travel & Experiences

De mooiste reis is je eigen reis op maat

Sinds hij op de Zambezi tussen de krokodillen en nijlpaarden heeft gekanood, is het zijn missie om ook anderen een onvergetelijke experience te bezorgen. Uit deze wens is twintig jaar geleden ExperienceTravel opgericht, dat is uitgegroeid tot personal assistent op reisgebied voor de high-end traveller. In gesprek met CEO Harco van Uden.

Tekst: Bart-Jan Brouwer

Van Benidorm naar de rimboe

“Mijn ouders waren redelijk reislustig. Zo gingen we bijvoorbeeld met de auto naar Portugal, een afstand van drieduizend kilometer. En dan niet naar Faro of Lissabon, maar naar Praia de Mira of all places. Want mijn ouders vonden het leuk als wij ergens de enige Nederlanders waren. Daarna heb ik als tiener zo’n beetje alle foute Costa’s van deze wereld leren kennen. Een en al party. Je zag geen zon, alleen het nachtleven. Op mijn 24e maakte ik letterlijk de overstap van Benidorm naar de rimboe. Ik was net terug van een vakantie aan de Costa Blanca, toen ik veertien weken voor een afstudeerstage naar Zimbabwe ging.”

Harco van Uden

Rovos Rail, de meest exclusieve trein van Afrika.

“Ik ben heel erg blij dat ik al op jonge leeftijd ben begonnen met reizen, waardoor ik nu al heel veel mooie dingen heb mogen zien”

Mijn reis is niet jouw reis

“In de reiswereld waren ze vaak bezig met ‘wat kost het?’ en alles was gepackaged. Daar snapte ik niks van. Hoe kunnen wij de klant nou vertellen hoe hij zijn vrije tijd moet invullen? Dat is toch vrij arrogant. Ik besloot om de landen te leren kennen – van infrastructuur tot logistiek en aanbod – en ik begon weer met rondreizen. Ik bezocht alle accommodaties, liep bijna ieder reisbureau binnen en gaf mijn visitekaartje en leerde de ervaringen kennen… Van musea tot bungeejumpen. Ik kwam terug met ideeën voor wel 180 reizen, maar ik maakte er geen één. Dat liet ik graag over aan de klant; het was immers zijn reis.”

Wat nemen jullie mee naar Masters of LXRY?

De bucketlist 2019 én een gloednieuw concept: zeventig exclusieve stedentrips en vijftig exclusieve beachregio’s. Een stedentrip kun je zelf organiseren. Toch heeft het voordelen om dat door ons te laten doen: wij weten wat belangrijk is voor onze klanten. Bijvoorbeeld dat de vrouw in een aparte kamer wil slapen omdat haar man snurkt. Wij regelen alles achter de schermen. Van een riante suite in plaats van de standaard kamer tot dat tafeltje in dat sterrenrestaurant dat altijd is volgeboekt. Daar hebben wij de contacten voor. Je kunt alles aan ons overlaten, waar ook ter wereld.”

LXRY Travel

Lees nog veel meer interviews in ons nieuwe magazine met onder andere een uitgebreid reisverslag van hoofdredacteur Bart-Jan naar Curaçao. Magazine 35 is vanaf nu verkrijgbaar via de onderstaande knop.