Beauty & Fashion

Exposant van de Week : Suittruck Traveling Tailor

Dat foodtrucks en je favoriete restaurants je eten tot aan je deur bezorgen, zijn we inmiddels wel gewend... Maar dat een grijze gestylde truck voor je deur komt rijden om een nieuw pak of outfit aan te meten, is nog een vrij nieuw concept in Nederland. LXRY ging in gesprek met Rutger Vlaming, traveling tailor en eigenaar van Suittruck.

Tekst: Vivian Secrève
Beeld: Suittruck

Rutger Vlaming - Suittruck

Rutger Vlaming - Suittruck

Kleding op maat, niet alleen pakken

“Suittruck maakt en levert kleding op maat. Ik zeg kleding, omdat we nu nog veel geassocieerd worden met alleen pakken. Maar we maken bijvoorbeeld ook spijkerbroeken, schoenen, jassen en shirts op maat. Alles wat op maat gemaakt kan worden, dat maken wij op maat. We komen voorrijden bij de klant, thuis of op kantoor. Als de klant interesse heeft nodigen we hem of haar uit in de truck en kunnen ze zelf een item samenstellen met keuze uit stof, knopen en design. We meten het lichaam van de persoon op en de gegevens sturen we op naar ons atelier in Portugal. Zo’n 3 tot 5 weken later kan de klant bij ons passen. Dit doen we alleen de eerste keer en daarna kan elke herbestelling in dezelfde maat gemaakt worden.

“Op dit moment hebben we deze dienst alleen voor mannen, maar de eerste twee pakken voor dames hebben we inmiddels ook gemaakt. We zijn nu aan het kijken of de patronen goed zijn. Het maken van pakken voor dames is een stuk ingewikkelder dan voor heren. Mannen zijn iets rechter qua postuur, vrouwen hebben gewoon meer vorm en rondingen waar je mee te maken hebt. Hoe meer rondingen zowel bij mannen als vrouwen, hoe lastiger het patroon te maken is.”

 

De weg op met Suittruck

“Ik ben 7 jaar geleden begonnen met het verkopen van het merk Frederik George, dus het produceren doe ik al een tijdje. Ik kom officieel niet uit de kledingbranche. Ik heb een sportachtergrond en heb het allemaal mijzelf aangeleerd. Eerst had ik voor een jaar een winkeltje in Amsterdam, waar klanten langskwamen. Op een gegeven moment dacht ik, waarom ga ik niet gewoon zelf naar de klanten toe. Zo’n vier jaar geleden ben ik begonnen met het uitwerken van dit idee en nu ben ik zo’n twee jaar daadwerkelijk te vinden op de weg met Suittruck.

Duurzaamheid & Sustainability

“Buiten de truck maakt het ons ook uniek dat we werken met gerecyclede stoffen. De eerste 24 pakken zijn gemaakt van 100% gerecycled textiel. Duurzaamheid en sustainability zijn echt een trend,  als je het mij vraagt. Wij creëren met Suittruck zeker een bewustzijn. We maken met onze samenleving heel veel stuk in de wereld, maar met onze onderneming proberen wij het zeker goed te doen.”

De Bodyscan

De Bodyscan

“Ik heb veel ambities met Suittruck. Momenteel rijden we met twee trucks, waarvan er één een bodyscan heeft. De bodyscan is ook weer een apart onderdeel van Suittruck, maar de twee zijn wel complementair aan elkaar. Met Suittruck maken we kleding op maat, met de bodyscan meten we het lichaam op. We hebben het doel om de klant een lichaamspaspoort mee te geven en met dit paspoort kun je vervolgens, bij verschillende winkels, de kleding meteen in jouw maat vinden. Naast het mobiele in de truck willen we ook bodyscans aanbieden op verschillende plekken, zoals winkelcentrums, hotels en sportscholen en zo ook met andere kledingmerken samenwerken.”

Passie voor efficiënt creëren

Met Masters of LXRY in het vooruitzicht in december in RAI Amsterdam staat dit jaar passie voor vakmanschap centraal tijdens de Love Edition. Rutger: “Mijn allergrootste passie is reizen, zakelijk gezien is mijn passie: creëren. Efficiëntie creëren in wat er al bestaat. Dingen makkelijker maken, sneller en beter.”

Masters of LXRY 2019

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden en stoffen? Suittruck is te bewonderen tijdens Masters of LXRY Love Edition van 12 t/m 16 december in RAI Amsterdam.

Bestel hier eenvoudig je toegangskaarten.