Art & Design

Oude en moderne meesters verenigd

Op Masters of LXRY bundelen Wanrooij Gallery, kunstenares Alisa Lim A Po en kunsthandelaar Sander Bijl de krachten. De collectie die zij gezamenlijk tonen in hun House of Art – die op prachtige wijze wordt vormgegeven door de succesvolle interieurontwerpster Mariska Jagt – , is een (internationale) mix van oude meesters en hedendaagse kunstenaars.

“Nu is de tijd”, aldus Martijn Wanrooij (op de foto in het midden) namens het drietal. “Geen hokjes-denken en separate categorieën, maar verenigen en versterken. Zonder verschil tussen hoge en lage kunst, popmuziek en schilderkunst, Egyptische en Romeinse kunst en kunst uit de 17e eeuw. Het is een soort meegaan met het anarchisme van deze tijd.”

Sander Bijl: “Vandaar dat we als locatie voor de hier afgebeelde foto hebben gekozen voor Street Art Bar and Restaurant De Bajes aan het Rembrandtplein: nieuwe kunst aan een plein dat naar een van de grootste Oude Meesters is vernoemd!” De verbindingen tussen de werken noemen ze ‘transhistorisch’, in logica of met een causaal verband. Er is een natuurlijke dialoog tussen de werken.

“We willen absoluut geen kijk-en-vergelijkspelletje creëren”, vervolgt Wanrooij. “Niet in hokjes denken, maar juist heel breed, open naar de kunst kijken. We willen dat mensen kunst ondervinden, omarmen.” Met deze opzet willen ze een kleine wereld presenteren van irrationele, visueel stimulerende dingen die verrassend kunnen zijn, mooi, grappig, diepzinnig, maar ook frivool. “Eigenlijk een beetje een schizofrene situatie, waarin we tegelijkertijd de ene en de andere kant kunnen opkijken. Het logische en chronologische combineren met het associatieve en cross-historische.” Met als bijkomend voordeel voor de bezoeker dat die niet zelf hoeft uit te vinden welke werken bij elkaar passen. Bezoek House of Art op Masters of LXRY.

Wanrooijgallery.com | Ajlimapo.nl | Bijlvanurk.com | Mariskajagt.com