Travel & Experiences

Custom made safari's met Afrika-safaris.nl

Het woord 'safari' is een van oorsprong Keniaans woord. In Swahili betekent het 'een lange of avontuurlijke expeditie' en voor Oscar Haartman is afrika-safaris.nl een avontuurlijke expeditie voor het leven geworden. Gewapend met oneindig veel reiservaring, organiseert hij de mooiste reizen naar afgelegen en ongerepte bestemmingen in Afrika. Niet alleen krijg jij de mooiste ervaring ervoor terug, Oscar zorgt er ook nog voor dat jouw reis een significante bijdrage levert aan de lokale cultuur, fauna en natuur.

Tekst: Susan Poeder

“Afrika heeft maar liefst 300 parken, waarvan maar 15 procent echt fatsoenlijk gemanaged wordt”

Waar het allemaal begon

Oscar studeerde Bedrijfseconomie aan de Vrije Universiteit en zag veel van zijn studiegenoten verre reizen maken. Hoewel hij dolgraag hetzelfde wilde, wilde hij wel dat hij met zijn reis wat nuttigs zou doen. Werken bij een marine national park sprak hem enorm aan, maar in de loop van zijn studie kwam dat wat buiten beeld te liggen. Na zijn studie ging Oscar werken in opdracht van Stichting African Parks (SAFP): een non-profit organisatie die natuurparken herstelt en beschermt tegen stroperij. De stichting werd in het jaar 2000 mede-opgericht door Paul Fentener van Vlissingen.

“Het leek me enorm interessant om te kijken wat ik vanuit mijn ervaring kon betekenen voor natuurparken”, vertelt Oscar. “Afrika heeft maar liefst 300 parken, waarvan maar 15 procent echt fatsoenlijk gemanaged wordt. De rest van de parken heten weliswaar wel parken, maar hebben het vaak zwaar en zijn soms al zodanig afgetakeld dat er nauwelijks meer dieren te vinden zijn. Ik zou toen naar Zambia gaan… Tien dagen voor vertrek kreeg ik ineens te horen dat het Soedan ging worden. Dat was wel even slikken, haha. Door de Darfurcrisis waren er grote problemen in het land, maar ik kwam in een prachtig kustgebied terecht. Zat ik uiteindelijk toch nog in een marine park!”

Baanbrekende olifantenverhuizing ooit

Een half jaar werkte Oscar op vrijwillige basis toen hij daarna een contract aangeboden kreeg om te komen werken in Malawi. Meteen met de neus in de boter, want hij zou een bijdrage gaan leveren aan een baanbrekende olifantenverhuizing. Ongeveer 70 olifanten gingen op transport naar beschermd natuurgebied. “Je kunt je voorstellen dat dit een enorme logistieke operatie is geweest”, legt Oscar uit. “Een dure operatie ook, waar veel verschillende partijen bij betrokken zijn. Het was aan mij om al die geldstromen in kaart te brengen, want alle goede doelen willen natuurlijk zien waar hun opgehaalde geld precies naartoe gaat. Dat was wel heel gaaf om te doen.”

“Ik merk dat mensen steeds meer geïnteresseerd zijn in de bij-effecten van het reizen. Op vakantie gaan is leuk en als je daarmee ook nog een bijdrage kunt leveren aan de omgeving is dat nog leuker”

De geboorte van afrika-safaris.nl

Uiteindelijk begon Oscar Nederland steeds meer te missen. Met zijn hart nog in Afrika en een enorme dosis ervaring, zette hij weer voet op Hollandse bodem en richtte onder andere afrika-safaris.nl op. Op maat gemaakte safari’s mét duurzaam karakter. “Ik merk dat mensen steeds meer geïnteresseerd zijn in de bij-effecten van het reizen. Op vakantie gaan is leuk en als je daarmee ook nog een bijdrage kunt leveren aan de omgeving is dat nog leuker. Vaak willen mensen wel duurzaam reizen, maar weten ze niet zo goed waar ze moeten beginnen. Het is lastig om in te schatten welke partijen ethisch te werk gaan en welke niet. Dat is waar ik mensen bij ga helpen.”

De meest succesvolle parken zijn uiteindelijk de parken waar de lokale omgeving evenredig mee profiteert van de opbrengsten van natuurtoerisme. De Okavangodelta in Botswana is daar een voorbeeld van. “Er zijn hier nauwelijks wegen, er is nauwelijks stroperij. Dit park is enorm succesvol gebleken. Nog een voorbeeld is Akagera National Park in Rwanda, wat nu – onder het juiste management – floreert als nooit tevoren. Het succes? Als mensen er direct belang bij hebben dat het park goed loopt, zullen zij ook eerder vanuit zichzelf verantwoordelijkheid nemen voor het behoud ervan. Daarom is het zo belangrijk om de opbrengsten te delen met de mensen die de natuur en de gebieden er omheen hun thuis noemen.”

www.afrika-safaris.nl

Ontmoet Oscar op Masters of LXRY 2019

Ben jij klaar voor de reis van je leven? Kom dan van 12 t/m 16 december naar de stand van afrika-safaris.nl op Masters of LXRY 2019 Dit geweldige lifestyle event vindt plaats in RAI Amsterdam. Oscar en zijn team vertellen je met liefde alles over je toekomstige Afrikareis.

Bestel hier eenvoudig je toegangskaarten.

AFRIKA-SAFARIS.NL – LXRY newsletter from Oscar on Vimeo.