Wining & Dining

To do: eerste Prosecco-festival ter wereld

Bottums up

Cheers. And Cheerio. Want in Londen vindt dit weekend het allereerste prosecco-festival plaats. We waren al bekend met foodtruck festivals, wijnfestivals, sushi-festivals en speciaalbier-festivals. Maar nu is het dan de beurt aan de populaire Italiaanse mousserende wijn. Prosecco Springs zal van vrijdag 12 t/m zondag 14 mei worden gehouden in Oval Springs, een evenementenlocatie in Oost-Londen. Drie lentedagen zullen daarmee gewijd zijn aan dit bijzondere en populaire drankje.

De crème de la crème op bubbelgebied

Tijdens Prosecco Springs zal de top van de Noord-Italiaanse productie naar de Engelse hoofdstad afreizen. Zij organiseren een aantal proeverijen, masterclasses en ander bubbelend vertier. De acht betrokken producenten zijn de vooraanstaande merken La Gioiosa, Victoria Moore, Bottega, Casanova, Cester Camillo, Ombra di Pantera, Vigna Belvedere en Frozza. In samenwerking met de East London Wine School zullen enkele specialisten uitweiden over hun kennis. Voor een ticket van €41,- krijgen de gasten entree en kunnen ze één glas kiezen uit de acht producenten. Verder zijn er cicchetti, antipasti en andere Italiaanse versnaperingen. En uiteraard live muziek van jazzmuzikanten en D.J.’s.

Frizzante of Spumante?

Met het festival willen de producenten en de East London Wine School de nieuwe generatie enthousiaster maken over de mousserende wijn. Tot nu toe wordt dat voornamelijk genuttigd op feestelijke gelegenheden. Terwijl het prosecco een ideale vervanger is voor de zwaardere rode en witte wijn – vooral in de zomermaanden. Het is bovendien een veelzijdig aperitief. Maar, weinigen zijn op de hoogte van de verschillende soorten prosecco. De bubbels kunnen namelijk als vino frizzante of als spumante worden gemaakt. Spumante is de Italiaanse benaming voor een sterkere mousserende wijn dan een Frizzante, welke maar half mousserend is. Deze variant bevat weinig koolzuur doordat het tweede gistingsproces korter is dan bij een spumante.

proseccosprings.com