Potje poolen op chique

onmisbaar

De Amerikaanse sport poolen kent een lange geschiedenis, maar heeft in al die jaren weinig evolutie ondergaan. Het is onduidelijk waar het spel precies vandaan komt, sommigen beweren dat het zelfs al 200 jaar voor Christus werd gespeeld. Wat we in ieder geval zeker weten, is dat de pooltafel is uitgegroeid tot accessoire dat niet mag ontbreken in een woning van statuur. Het spel werd immers populair gemaakt door koningen, presidenten en leden van de adel. En nog steeds geldt: als je erbij hoort, heb je ergens in huis wel een pooltafel staan. Maar of je ‘m nou tegenkomt in een klassieke werkkamer, vijfsterrenhotel, trendy club of nonchalant café: het voorwerp ziet er vrijwel altijd hetzelfde uit. Hout, donker en massief.

van glas

Het Italiaanse designbureau Impatia maakte er een uitdaging van om de pooltafel te herscheppen tot een bijzonder moderne variant. Namelijk: een pooltafel van glas. De FILOTTO is gemaakt van een stalen frame met een ‘body’ van glas. Het exemplaar wekt daardoor de illusie te ‘zweven’ in de ruimte. Een knappe prestatie, gezien het feit dat het voorwerp alsnog zo’n 600 kilo weegt. Overigens beschikt Impatia ook over een glazen pingpongtafel, deze kun je vinden in de LXRY List van mooiste interieurproducten wereldwijd.

pool, biljart of snooker?

Om tot slot een veelvoorkomend vraagstuk op te lossen: eerdere generaties verwijzen naar de pooltafel als ‘biljarttafel’, maar wat is correct? Beiden kloppen, alhoewel biljart en pool niet hetzelfde zijn. Biljart is een overkoepelende term voor spellen als pool, snooker en carambolebiljart. Pool is dus een soort van biljart. In Europese en Australische landen wordt pool ook wel aangeduid als ‘poolbiljart’. Daarom hoor je onze (groot)ouders geregeld spreken van ‘biljart spelen’ terwijl wij praten over ‘een spelletje pool’. Snooker wordt op een grotere tafel gespeeld, met kleinere ballen. Carambolebiljart wordt op een gewone tafel gespeeld, maar wel met compleet andere spelregels. En pool is het spel zoals we dat kennen, waarbij men de hele of halve balen via de witte bal moet wegspelen. Overigens zijn er ook weer binnen de sport allerlei varianten te vinden zoals straight-pool, 8-ball en 9-ball.

Fotografie: Impatia

 

Meer Art & Design