Breaking: Zeeland bouwt eilanden à la Dubai

flevoland 2.0

Wie is er niet bekend met de kunstmatig aangelegde eilanden van Dubai? Zo produceerde de beruchte oliestaat bijvoorbeeld het palmboomvormige concept ‘Palm Island’. Waarna het een complete reproductie realiseerde van onze planeet. Namelijk, ‘The World’, een project van 300 eilanden dat de complete kaart van de wereld nabootst. Creatief? Kitsch? Hoe dan ook, deze menselijke creatie leidt tot een markant fenomeen op Google Maps. Een soort Flevoland 2.0. Het droogleggen van de Zuiderzee is tot daar aan toe. Maar het voor zo’n tientallen miljarden opspuiten van zand om een compleet nieuwe grond te leggen, klinkt voor onze polder als toekomstmuziek. Of niet? Spraken we laatst nog over de te koop gestelde privé-eilanden in de Vinkeveense Plassen, binnenkort zullen er nota bene compleet nieuwe eilanden worden aangelegd voor de Zeeuwse kust.

hier aan de kust, de zeeuwse kust?

Op donderdag 29 juni 2017 stemde de gemeente van Schouwen-Duiveland in met een opmerkelijk besluit. (Voor de topografische laagvliegers: dit betreft het middelste eiland van Zeeland) Er werd akkoord gegeven voor het project Brouwerseiland. Dit is een plan voor het bouwen van archipel van in totaal 13 eilanden. Deze nieuwe stukken land zouden in het Grevelingenmeer geplaatst worden en opgevuld worden met in totaal 235 luxe vakantievilla’s. Naar verluidt zouden de woningen tussen de €600.000 en €1.200.000 opleveren. In de volksmond wordt inmiddels al gesproken over ‘Dubai in Zeeland’ of ‘Ibiza aan de Grevelingen’.

omstreden

Het project voor Brouwerseiland is ronduit omstreden. Het idee is afkomstig van de Zeeuwse projectontwikkelaar Matthijs Zeelenberg. De coalitiepartijen van onze zuid-westelijke landgenoten, namelijk Leefbaar, VVD, SGP, CDA en ChristenUnie zijn akkoord gegaan. Voorstanders noemen dit project een ideale manier om een nieuwe welvarende doelgroep naar de Zeeuwse kust te trekken. Echter, de oppositie, waaronder de SP, noemde het idee een ‘megalomaan project voor de happy few waarop niemand zit te wachten’. Ook zou het project een ‘doodsteek’ zijn voor de surfcultuur op de Grevelingen en een verstoring van de dieren en de natuur. Enkele natuurbescherm-organisaties hebben hun bezwaar dan ook al aangekondigd bij de Raad van State.

We zijn benieuwd naar het resultaat. Hoe dan ook, LXRY houdt je op de hoogte.

Meer People & Finance