De ultieme SUV wordt graag ‘P.C. Hooft tractor’ genoemd

‘P.C. Hooft tractor’ is een spottend bedoelde bijnaam voor luxe SUV’s. De 14 jaar oude titel is inmiddels een beetje uit de mode geraakt en dat vindt men bij Lamborghini jammer. Deze Italiaanse supercar fabrikant is namelijk gek op tractoren. Sterker nog, zonder tractoren hadden ze waarschijnlijk nooit bestaan.

Een stukje autogeschiedenis

Ferruccio Lamborghini startte na de Tweede Wereldoorlog Lamborghini Trattori, dat overbodig militair materiaal ombouwde tot tractoren. Het bedrijf is in de 20 daaropvolgende jaren sterk gegroeid, en in 1966 werd de Automobili Lamborghini tak toegevoegd.

Na sportieve legendes als de Countach, Diablo en Miura (gezien als ‘s werelds allereerste supercar) is recent de productie van een SUV aangekondigd. Deze Urus werd voor het eerst gepresenteerd tijdens de 2012 Beijing Motor Show. De 592 pk sterke concept car werd direct zeer positief ontvangen. Toch heeft het bijna 5 jaar geduurd tot de bevestiging dat ’s werelds snelste SUV daadwerkelijk in productie gaat.

Ruim 300 km/u

Het definitieve model moet nog gepresenteerd worden, dus mogen we nog een beetje gissen. Het staat vast dat de auto bloedsnel gaat worden, dus die bijna 600 pk komen er wel. De topsnelheid gaat boven de 300 km/u uitkomen. De eerste signalen spreken zelfs over 328 km/u, best indrukwekkend voor een “tractor”.

Lamborghini is sinds 1998 deel van de Volkswagen Groep, dus wordt de Urus gebouwd op hetzelfde platform als de Porsche Cayenne, Audi Q7 en VW Touareg. Dankzij uitbundig gebruik van carbonfiber zal de Lambo echter wel een stuk lichter worden. Tel daar All-Wheel Drive en Lamborghini styling bij op, en het plaatje wordt duidelijk; de Urus zal zich thuis voelen in het terrein, op het circuit èn op de P.C. Hooftstraat.

Beeld: Automobili Lamborghini S.p.A.

Meer Cars & Yachts