De Mini Remastered

De Mini is één van de populairste auto’s aller tijden, en terecht. Het ontwerp van Sir Alec Issigonis is charmant, sportief en iconisch. En dan hebben we het natuurlijk over de originele Mini, die van 1959 tot 2000 gebouwd werd. De nieuwe Mini van BMW is leuk, maar die weegt wel twee keer zoveel, dus echt Mini is het allemaal niet meer.

De “oude” Mini is een autootje waar eigenaren verliefd over kunnen praten. Liefhebbers van het sportieve rijden zijn vooral gek op de Mini Cooper; de sport versie die o.a. drie keer de Rally van Monte Carlo won. Ook ik ben begonnen met een Cooper. Dus de vraag wat mijn eerste auto was, is er eentje die ik nog steeds met een glimlach op mijn gezicht beantwoordt.

Een nieuwe en verbeterde oude Mini

David Brown Automotive is gevestigd in Silverstone, vlakbij het beroemde circuit waar de Britse Grand Prix wordt verreden. Recent heeft David Brown een nieuwe Mini gelanceerd, en hij is leuk! Okay, hij is niet echt nieuw, want de basis is een minutieus gerestaureerde “oude” Mini. Dit is de Mini Remastered.

Remastered betekent dat een originele Mini gerestaureerd èn verbeterd is. Het chassis wordt gestript, verstevigd en voorzien van gloednieuw plaatwerk. Deze nieuwe body heeft aan de buitenkant van de carrosserie geen naden meer waar het plaatwerk aan elkaar is gepuntlast. Dit was een typisch, maar niet erg fraai, kenmerk van de originele Mini. De David Brown auto is o.a. voorzien van een spiegelgladde laklaag en speciaal ontworpen aluminium grille en achterlichten. Het geheel is afgewerkt met het Britse vakmanschap dat we hebben leren kennen van Aston Martin en Rolls Royce.

Mini Remastered

Het handgemaakte interieur wordt eerst geluidsgeïsoleerd en daarna met leer en gepolijst aluminium aangekleed. Naast deze neoklassieke look wordt de auto gemoderniseerd met zaken als navigatie, moderne connectivity (denk aan Apple CarPlay, Android Auto, USB), centrale deurvergrendeling, startknop en Keyless-Go toegangssysteem.

Standaard wordt de Mini Remastered uitgerust met een 1275cc 78 pk motor die in 11,7 seconden van 0 naar 100 km/u accelereert. Maar er is ook een 1300cc 98 pk upgrade mogelijk. Naast de basisauto worden er ook twee bijzondere edities van beide slechts 25 auto’s gemaakt; de Café Racers en de Monte Carlo. Per auto worden er ruim 1.000 manuren ingestoken, dus goedkoop is een Mini Remastered niet. Dit iconische juweeltje kost in Engeland, afhankelijk van de versie, zo’n 90 tot 100.000 euro. Daar zal de Nederlandse fiscus vast nog wel het een en ander bovenop zetten, maar dan heb je wel iets echt bijzonders.

Opgegroeid tussen de raceauto’s heeft Eltjo Nieuwenhuis zijn liefde en interesses voor auto’s en ‘snelle dingen’ opgebouwd. Zijn veelzijdige leefstijl (een groothandel in etalagefiguren, F1 verslaggever en nachtclubeigenaar in Miami) maakt dat hij een brede kijk heeft op zijn passie. Toch speelden auto’s altijd een hoofdrol, en zijn daaruit voortkomende interesse in snelheid, auto’s en hi-tech komen nu bij LXRY goed tot zijn recht.

Beeld: David Brown Automotive

Meer Cars & Yachts