Lists & Funfacts

De meest exclusieve members only clubs van Nederland

Hier kom je niet zomaar binnen. Hier gelden ballotages, member fees, aanbevelingen. Maar als je eenmaal binnen bent, heb je er een tweede (sociaal) leven bij. Dit zijn de meest exclusieve private clubs en sociëteiten van Nederland.

Tekst: Floris Kappelle
Beeld header: Herman van Heusden

A’DAM&CO, Amsterdam

Iconisch rijst de A’DAM Toren op naast ruimteschip EYE. We nemen de lift naar de 18e etage en betreden de zalen van A’DAM&CO. Dit is de besloten membersclub aan het IJ in Amsterdam. Hier treffen muziekfreaks, paradijsvogels en andere creabea’s elkaar op eenzame hoogte. In het über-gestylede interieur richt de club zich exclusief op lieden uit de creatieve en muziekindustrie. Lid worden kan, maar de ballotage schijnt streng te zijn. Je krijgt dan wel toegang tot hip & happening Mokum. Rondom heerst een serene sfeer. Hoog verheven boven het gewoel der stad is het cool cocktails slurpen. Chillen op het dakterras met 360° panorama view. Het uitzicht: adembenemend. Zoals de goden op de Olympus gedijen hier de leden van deze unieke community. Dit is de plek waar grote ideeën worden geboren en oorachtige klanken kansrijk klinken in de ijle lucht. Hier heerst de paso doble van dubstep & klassiek, van sneakers & suits. Initiatie & jaarlijkse fee: leden onder de 35: € 495 (ex. btw), ouder dan 35: € 785.

ADAMANDCO.NL

Ook leuk om te lezen: De favoriete luxe hotels van Studio Drift

Soho House, Amsterdam

In 1995 opende Soho House zijn eerste club voor private members. Inmiddels zijn er zo’n twintig filialen, in Londen, Barcelona, Malibu, New York, Miami, Berlijn, Chicago, Hollywood, Toronto en sinds kort ook in Amsterdam. Werk je in de creatieve industrie? Dan kun je lid worden van deze club met hotel. Gevestigd in het fraai gerestaureerde Bungehuis, een monumentaal pand uit de jaren dertig. Hier vind je werkruimtes, sportschool, ledenspa, bioscoop, bibliotheek en twee restaurants. Hippe vibes en ultiem comfort alom. De slaapkamers met originele art deco details zijn louter bedoeld voor de 70.000 leden van de internationale keten. Coolste plek: de daktuin met rooftop zwembad. Ultiem slapen doe je in de voormalige directiekamer, een megasuite met marmeren wc. Verwenspa Cowshed en restaurant Cecconi zijn open voor het publiek. Tarieven: every house: € 1.800 per jaar; local house: € 1.500 per jaar; leden jonger dan 27, every house: € 900 per jaar; jonger dan 27, local house: € 750 per jaar; entree, volwassenen: € 450; entree voor leden jonger dan 27: € 250.

SOHOHOUSEAMSTERDAM.COM

Nieuwe of Littéraire Sociëteit De Witte, Den Haag

Bij binnenkomst stap je zo de 19e eeuw binnen. In de statige Gaanderij nippen Haagse heren aan hun kelkje. Sinds 1782 geldt De Witte als ijkpunt in het sociale leven van de residentie. Gevestigd in een kloek stadspaleis aan het Plein, vol eeuwenoude tradities. Wat drijft de ruim 3.300 leden al die eeuwen naar deze eerbiedwaardige sociëteit? Gezellig verkeer en geoorloofde uithuizigheid, zoals de missie ooit werd omschreven. Men houdt zich bezig met cultuur, sport en commissies, met lezingen, borrels en diners. Kortom: een overvolle agenda. Een leven naast De Witte heb je al gauw niet meer nodig. Wel een goed pak en das, want de kledingvoorschriften zijn streng. De Witte begon ooit als traditionele herensociëteit, gelukkig zijn sinds 1998 ook dames welkom. In de zomer verhuist men naar Paviljoen De Witte, het voormalige buitenhuisje van Wilhelmina in Scheveningen. Dito patina van vroegah. Membership tarieven: geen opgave.

SOCIETEITDEWITTE.NL

Koninklijke Industrieele Groote Club, Amsterdam

Bastion van zakelijk intellect. Al ruim een eeuw zit de IGC op de Dam in een prachtig jugendstil pand. In de gerieflijke clubzalen treffen captains of industry en andere nijvere dames en heren elkaar op hoog niveau. Gemiddelde leeftijd? Rond de vijftig. Steeds meer jongeren weten de weg naar de IGC te vinden. Tussen portretten aan de wand, romige clubfauteuils en het beschaafde causeren heerst een al even beschaafde sfeer. Men kleedt zich knap, converseert geanimeerd en geniet van de uitstekende keuken in Rienstra’s Eetzaal. Het overvolle avondprogramma bewijst dat de geest voortdurend wordt gescherpt. Lid worden? Bereid je voor op serieuze ballotage. Maar dan zit je straks wel op de mooiste plek in de stad. Tarieven: 21 t/m 27 jaar: € 445 (incl. btw), 28 t/m 34 jaar: € 593, 35 t/m 64 jaar: € 742.

IGC.NL 

Beeld: Herman van Heusden

LXRY List 2019

Benieuwd naar de members only clubs van België en Luxemburg? Deze vind je in de LXRY List 2019. Dit koffietafelboek (€50) bevat de beste luxe adressen van de Benelux. Van city hotels tot de beste auto’s en high end shops. Klik dan op onderstaande link om LXRY List in huis te halen.

LXRY List 2019