People & Finance

'De Kruiwagen Van...'
Wim Vos Jr.

Het recreatiewezen is de CEO van Europarcs met de paplepel ingegoten en als jong jochie was hij al veel liever bezig met zijn eigen business dan met de schoolboeken: Wim Vos Jr. Met Europarcs heeft hij door heel Nederland resorts gelegen op toplocaties. Wim vertelt LXRY over zijn route naar de top. Want, wie wees Vos de weg in zijn leven?

Tekst: Mical Joseph
Beeld: Europarcs

Wat was jouw allereerste baan?

“Ik groeide op in Lochem, in de Achterhoek, bij ons op de camping. Op 13-jarige leeftijd was ik al bezig met het opknappen van oude stacaravans welke ik dan weer verkocht via De Telegraaf of aan een opkoper die naar het buitenland ging. Eigenlijk moest ik mij natuurlijk bezighouden met school, maar ik had veel meer oog voor mijn eigen caravan business! Dit had ik uiteraard niet van een vreemde, mijn opa begon in de caravanhandel. Daarnaast groeide ik op met de paardensport en zat in het Nederlands jeugdteam tot mijn 20e. Daarom haalde ik met de hakken over de sloot mijn havo diploma.”

Hoe ben je in je huidige werk terechtgekomen?

“Samen met mijn vrouw verhuisde ik naar Limburg waar ik verder ging met de caravanhandel en kocht ik een camping. Europarcs bestaat nu 16 jaar en is begonnen met de eerste uitbreiding. M’n vader is al een tijdje niet meer actief met Europarcs maar heeft nog wel een adviserende rol.”

Wie was daarin jouw kruiwagen?

“Mijn vader is zeker mijn kruiwagen. Hij is diegene die het bedrijf van zijn vader (mijn opa) overnam en de kneepjes van het vak aan mij doorgaf. Opa begon in de caravanhandel en m’n vader bouwde het uit tot het mooie recreatiebedrijf in de Achterhoek. Ik begon op de grasmaaier, naar de caravans en campings tot aan wat nu Europarcs is. Zonder mijn vader had ik dit alles nooit kunnen doen. Hiermee wil ik niet zeggen dat de samenwerking niet zonder slag of stoot ging: als mijn vader “links” zei, zei ik “rechts”. Totdat ik wat wijzer en ouder werd en minder koppig deed. Samen met mijn broertje erbij zijn we zes handen op één buik. Naast mijn vader als expliciete kruiwagen heb ik op juridisch en financieel vlak ook mentoren gekend. In de loop der jaren heb ik goede relaties opgebouwd.”

Wim Vos met zijn vrouw Josefina.

Wat is je aller grootste passie in je vak?

“Voor mij is het belangrijk om bepaalde doelen te stellen en resultaten te behalen. Ik vind het belangrijk om doelen elk jaar opnieuw te stellen zodat ik mijzelf blijf vernieuwen en uitdagen. Het bedrijf beter maken en de beste zijn komen zo goed tot uiting. We zijn bezig met een nieuwe locatie in Brabant en op dit moment ziet het er niet uit, maar om deze plek dan helemaal te verbouwen en perfect te maken op korte termijn, geeft een enorme kick. Onze kracht als team is altijd geweest om van niets iets te maken. Ook geeft het veel voldoening om de lachende kinderen en families te zien op onze vakantieparken. Daar doe je het voor.”

Wat is het grootste leermoment geweest in je carrière?

“Ik heb geen specifiek leermoment, maar gedurende mijn carrière heb ik altijd kansen gepakt en ditzelfde hebben we de afgelopen maanden ook gedaan. We kochten Droomparken op terwijl iedereen om mij heen dit afraadde. Ik luister altijd naar mijn onderbuikgevoel en met de laatste koop was dit niet anders.”

Wat heb je als CEO geleerd tijdens de coronaperiode?

“Laten we voorop stellen dat corona voor de gehele wereld een ramp is, zo ook voor ons bedrijf was het moeilijk, maar ik heb thuis samen met mijn familie een geweldige tijd gehad. Normaal gesproken ben ik zeven dagen per week onderweg en zie ik mijn gezin weinig. We zijn weer een stuk naar elkaar toe gegroeid en met de kinderen heb ik de tijd van mijn leven gehad.

Voorheen miste ik om eerlijk te zijn de paardensport nooit, maar tijdens de coronaperiode ben ik de paardensport meer gaan missen. Mijn dochters zijn fanatiek bezig met paardrijden en we hebben een aantal pony’s thuis staan. Ik spendeerde meer tijd met de paarden en ik was niet de enige: door deze periode rijdt de hele familie weer.

Voor het bedrijf waren deze maanden terug naar de basis, voeten op de grond en creatief nadenken. Door de vorige crisis in 2008 zijn wij als bedrijf heel sterk geworden en als ik terugkijk naar deze, waren wij vóór deze periode een supersnelle trein die eigenlijk op de rem moest. Dat is dus nu gebeurd en erg fijn. Als team zijn we goed naar elkaar toegegroeid en dit gaat waarschijnlijk ons beste jaar tot nu toe worden.

Samen met Atilay Uslu van Corendon hebben we een constructie bedacht dat de klanten die een reisvoucher hebben, deze bij ons op het vakantiepark kunnen inwisselen voor een verblijf. Op deze manier hebben we tóch iets gevonden om omzet binnen te halen en de klanten tegemoet te komen: dat is ondernemen. Als ik terugkijk ben ik daar trots op.”

Welk advies zou jij je 18-jarige zelf geven?

“Van alle adviezen die je krijgt, moet je de beste punten daaruit halen, maar altijd je eigen gevoel volgen én nooit opgeven.”

Ben jij voor iemand een kruiwagen geweest?

“Voor een aantal personen ben ik een kruiwagen, niet alleen binnen het bedrijf. Ik vind het mooi om jonge, ambitieuze mensen om mij heen te verzamelen waar enorm veel pit en drive in zit. In bepaalde mensen zie ik mijzelf terug en die wil ik graag aan de hand meenemen. Of dat nou in een andere branche is: dat maakt niet uit.”