Art & Design

De Champions League onder de designers

Of het nu kleding, schoenen, sieraden, meubels, auto’s of mooie gerechten betreft, designers dragen bij aan een mooiere wereld. LXRY List 2020 selecteerde 10 designers die uitblinken in hun vak. Lees je mee?

Tekst: redactie LXRY en Margo Vansynghel
Online redactie: Mical Joseph

Laurens van den Acker | Directeur design bij Renault – Parijs, Frankrijk

Na als ontwerper ervaringen te hebben opgedaan met Bugatti, Audi, Ford en Mazda werd Laurens van den Acker in 2009 verantwoordelijk voor het ontwerp van alle nieuwe Renault-modellen. Voor de Brabander is een auto het summum van design. En veel meer dan een alleen een vervoersmiddel: hij verwacht dat de rol van de auto in de samenleving rond 2030 elektrisch, autonoom en connected zal zijn. Volgens hem staan we aan de vooravond van een nieuwe wereld. De auto wordt straks onderdeel van het Internet Of Things: hij kan data uitwisselen met onder meer je telefoon en je huis. Maar de eerste uitdaging is die van de deelauto, waartoe Renault de afgelopen jaren een drietal conceptcars ontwikkelde om de mogelijkheden op dit gebied te verkennen. Want delen wordt volgens Van den Acker de toekomst in stedelijke mobiliteit. Nu staan auto’s 85 procent van de tijd stil en nemen alleen maar ruimte, parkeervoorzieningen, in. Van den Acker is een van de ontwerpers van die toekomstige mobiliteit, met oog voor het grotere geheel.

Laurens van den Acker

Joris Laarman | Ontwerper, Amsterdam – Nederland

Laarman onderscheidt zich door experimentele ontwerpen met gebruikmaking van nieuwe technologieën. In het Joris Laarman Lab wordt samengewerkt met programmeurs en ingenieurs op het terrein van vooruitstrevende technologieën zoals 3D-printen en robotica. Met zijn bedrijf MX3D heeft hij de eerste 3D-geprinte stalen brug ge- maakt, die in 2018 op de Dutch Design Week getoond werd. Veel eerder, in 2006, had hij de Bone Chair ontworpen: een aluminium stoel ontwikkeld met behulp van software uit de auto-industrie (bedoeld om onderdelen lichter en sterker te maken), waarbij het ontwerp gebaseerd is op het groeiprincipe van botten. Destijds kostte de stoel, waarvan twaalf genummerde exemplaren zijn gemaakt, 13.000 euro. Afgelopen jaar werd de Bone Chair voor, omgerekend, 825.000 euro geveild bij Christie’s London en is daarmee het duurste geveilde 21e eeuwse meubelstuk.

Bone chair van Joris Laarman

Jannis Brevet, chef-kok | © John van Helvert

Jannis Brevet | Chef-kok – Kruiningen, Nederland

Jannis Brevet van driesterrenrestaurant Inter Scaldes is niet alleen chef, maar ook kunstenaar. Afgelopen jaar had hij zelfs een eigen kunstexpositie in Apeldoorn. Brevet is een bevlogen minimalistisch kunstenaar met als motto ‘de kunst van het weglaten’. Dat past hij ook toe in zijn keuken, waar hij zich bij het koken laat inspireren door kleuren, lijnen, vormen en structuren. Dat uit zich in de keuze van ingrediënten, het servies dat hij gebruikt en de manier waarop hij het bord opmaakt. Hier poseert hij met het gerecht ‘Verticale symmetrie’ – aardappelsoufflé met crapadine (oerbiet), kaviaar en crème fraiche en gel van biet en kers – voor een van zijn verzamelde kunstwerken.

Inge Onsea | Modeontwerpster – Antwerpen, België

In 1999 begon ze met het ontwerpen van een T-shirtcollectie, tegenwoordig bestiert ex-model Inge Onsea een mode-imperium. Met dank aan haar speelse designs is het Belgische prêt-à-portermerk Essentiel, dat ze samen met haar man runt, een wereldspeler geworden. In veel opzichten is Essentiel zoals Onsea: kleurrijk, bruisend, stedelijk en speels. Het merk staat gekend om gedurfde prints en trendy kledij voor zowel mannen als vrouwen.

Ivo van Hove | Toneel- en operaregisseur – Amsterdam, Nederland

Afgelopen jaar ontving de Vlaamse toneel- en operaregisseur de Johannes Vermeerprijs voor zijn ‘grandioze bijdrage aan de ontwikkeling van het theater in én buiten Nederland’. Eerder ontvingen onder anderen Pierre Audi, Erwin Olaf, Marlene Dumas en Rem Koolhaas deze prestigieuze prijs. De jury roemde specifiek ook zijn werk bij Internationaal Theater Amsterdam, waarvan hij sinds 2001 directeur is. En vermeldde tevens het aandeel van zijn vaste scenograaf en levenspartner Jan Versweyveld in het succes. De carrière van Van Hove maakte de laatste jaren een grote internationale vlucht: zijn werk was te zien op West End en Broadway, in Parijs, Melbourne, São Paulo, Athene, Hongkong en Buenos Aires. Voorlopig hoogtepunt was zijn samenwerking met David Bowie aan de muziektheaterproductie Lazarus, die in 2015 in New York en afgelopen oktober 2019 hier in première ging. Op stapel staan de regie van Wie heeft mijn vader vermoord, naar de roman van de Franse schrijver Édouard Louis. Daarna regisseert hij Isabelle Huppert in Tennessee Williams’ The Glass Menagerie.

Ivo van Hove

Collectie Essentiel van Inge Onsea

Francine Houben | Architect – Delft Nederland

Toen zij in 1984 samen met vier andere architecten Mecanoo oprichtte, was het niet het doel om ’s lands grootste architectenbureau te worden, maar een bureau met de instelling dat het anders, beter, mooier en menselijk kan. Geboren in Sittard, internationaal befaamd. In plaats van de grote Norman Foster kreeg zij de opdracht om de New York Public Library te renoveren. Verder kan zij schermen met onder meer het Openluchtmuseum in Arnhem, de Montevideo woontoren in Rotterdam en het National Koahsiung Center for the Arts in het Taiwanese Kaohsiung, het grootste theatercomplex ter wereld dat in oktober 2018 de deuren opende. Nu gaat ze zich bezighouden met het ontwerp van een nieuw groot nationaal park in Nederland, Nieuw Land genaamd. Het wordt gevormd door de Oostvaardersplassen, Lepelaarsplassen, het Markermeer en de Marker Wadden. Houben gaat de plannen vormgeven om die gebieden uit te breiden, met elkaar te verbinden en meer toegankelijk te maken voor het publiek. Op jaarbasis moet het park zo’n twee miljoen bezoekers gaan trekken.

Het treinstation van Delft door Mecanoo

Virginie Morobé | Schoenontwerpster – Antwerpen, België

De kans is klein dat u al van Morobé heeft gehoord, modewatchers uitgezonderd. Toch is het Belgische luxe schoenen- en handtassenmerk bezig aan een klim naar de internationale top. Street couture, zo wordt de stijl van ontwerpster Virginie Morobé ook wel omschreven. Haute couture met genoeg rock-’n-roll en street cred, dus. “Ik vind dat een outfit gebaseerd moet zijn op de schoenen, niet andersom”, aldus Morobé.

Michaël Verheyden | Designer – Genk-Bokrijk, België

De meubels, lampen en interieurobjecten van Belgisch ontwerptalent Michaël Verheyden worden in de meest toonaangevende boetieks en galeries ter wereld verkocht. Hij werkt samen met internationale toparchitecten en binnenhuisinrichters. Al driemaal kreeg hij de prestigieuze Wallpaper* Design Award. Waarom? Zijn werk blinkt uit in puurheid en materiaalkwaliteit. Alles wordt ook in zijn eigen atelier vervaardigd. Kijk maar naar zijn schalen van Carrara-marmer of met suède bedekte opbergdozen.

Morobe Shoes van Virginie Morobé

Design van Michaël Verheyden

Debora Huisman-Leeser | Sieradenontwerpster – Amsterdam, Nederland

In 2019 werd het tienjarige jubileum van Choices by DL gevierd, het juwelenmerk van Debora Huisman-Leeser, dochter van GASSAN-president Benno Leeser. Wat begon als een afstudeerproject aan het Amsterdam Fashion Institute is uitgegroeid tot een volwaardige juwelencollectie. De kracht van Choices by DL zit hem in de toegankelijk- heid van de juwelenlijn, waardoor de persoonlijke juwelengarderobe – de jewellery wardrobe in a box – gemixt en gematcht kan worden met de verkozen outfit. Via een eenvoudig systeem is het mogelijk de juwelen aan te passen zonder ook maar enige concessie te hoeven doen aan kwaliteit of design. Het is Debora’s droom dat Choices by DL uitgroeit tot een wereldberoemd merk en dat ze een winkel op Fifth Avenue in New York mag openen. “Ook wil ik nog veel meer flagship stores en pop-up stores openen.” Zij voegde de daad bij het woord: afgelopen september had ze een maand lang een pop-up store op Schiphol. Het jubileumjaar werd verder opgeluisterd met de lancering van de nieuwe Nature and Animal-lijn, de gelimiteerde lijn Choices Collective, de nieuwe Choices-website en de lancering van nóg een nieuwe collectie: Choices Galaxy.

Ludovic Elens | Ambachtelijk brillenmaker – Brussel, België

Opticien en optometrist Ludovic Elens is een van de weinige brillenmakers die nog unieke brillen op maat maken. Elens gaarde een decennium lang ervaring bij enkele vooraanstaande brillenmerken. Hij verfijnde zijn vakmanschap tijdens een opleiding aan de befaamde Eyeglass Craftsmanship School in Morez in Frankrijk. Nu creëert hij hand- gemaakte brillenmonturen op maat in zijn boetiek Lunetier Ludovic aan de Zavel in het hart van Brussel. Voor de monturen gebruikt hij verschillende materialen, variërend van buffel- en zebuhoorn tot goud en exotische houtsoorten.

Debora Huisman-Leeser

Ludovic Elens

LXRY List 2020

Wil je nog meer The Best of The Best? Van bijzondere (bruids)suites, lounges, restaurants en topshops tot – in de lijn van bewustwording van het belang van duurzaamheid – elektrische auto’s en ecoluxe. LXRY List 2020 is samengesteld door de connaisseurs van het goede leven en bundelt in ruim 300 pagina’s het beste van de Benelux. Bestel nu alvast hét cadeau voor jezelf of een ander.