Cars & Yachts

Czinger 21C
hybride Hypercar

Zo snel als het licht en een ware primeur op de Salon van Genève 2020: de bloedsnelle Czinger 21C hybride hypercar gaat aankomende 3 maart de gemoederen flink bezig houden in Geneve. LXRY is er nu al weg van. En dit is waarom:

Tekst: Mical Joseph
Beeld: Czinger Vehicles

De Golden State

De hypercar uit Californië is ontworpen en ontwikkeld in Los Angeles door Kevin Czinger – met een stille c – en zijn team. Kevin heeft zich elf jaar teruggetrokken in Californië en verschillende automotive concepten uitgeprobeerd. Deze jaren hebben duidelijk goed uitgepakt, want de hypercar mag zich voor een groot deel sowieso al een 3D-geprinte auto noemen. De grote delen komen namelijk uit een 3D-printer.

V8 en 1.250 pk

De door Czinger zelfontwikkelde 2.9-liter V8 produceert bijna 950 pk en schreeuwt het uit tot 11.000 toeren. De V8 heeft twee turbo’s en de hypercar is niet helemaal elektrisch, maar een plug-in hybride. Aan de voorkant zitten nog twee elektromotoren voor vierwielaandrijving. Samen zorgen al deze componenten voor 1.250 pk!

Snelheid

De 21C gaat bizar snel: de auto trekt namelijk in 1.9 seconden van 0 naar 100 kilometer per uur op. Ook handig om te weten: van 0 naar 300 kilometer per uur doet deze hypercar in 15 seconden. Met een topsnelheid van 431 km/u komt de Czinger al aardig in de buurt van de snelste auto ter wereld. Volgens Guinness Book of World Records is dat de Koenigsegg Agera RS met een officieel wereldrecord van 444.6 km/u.

De circuitversie

Naast de Czingerversie voor on the road wordt er ook een circuitversie gemaakt. In totaal worden er 80 exemplaren gemaakt, waarvan 25 circuitversies en 55 straatversies. Ieder 1,7 miljoen dollar per stuk.

* Helaas gaat de autoshow in Genève niet door door het Coronavirus.