Wining & Dining

IJver geopend in fenomenaal pand op de NDSM-werf

Bar-restaurant IJver heeft haar industriële deuren geopend op de NDSM-werf in het steeds populairdere Amsterdam-Noord. Het team, bestaande uit vijf ambitieuze ondernemers, kunnen niet wachten om een legende te maken van deze fenomenale locatie. Het restaurant bevindt zich met haar onderscheidende interieur in een voormalige Scheepsbouwloods. Chefkok en culinair adviseur Herman Klukkert stelde een menukaart samen met een frisse mix van de Nederlandse en Franse keuken. LXRY vertelt je graag meer over deze nieuwe hotspot.

Tekst: Vivian Secrève
Beeld: IJver

Heroïsche uitstraling

Het pand van IJver is zo’n 8 meter hoog en vanaf nul opgebouwd. Ondernemers Reinout Ezinga, Sikko de Jong, Tim Jongens, Herman Klukkert en Arne Kleijn creëerden samen met ontwerpers Adam Marshall en Teske Clijsen (Koelhuis Frigo) een unieke locatie waarin industriële elementen worden gecombineerd met opvallende kleuren, planten, comfortabel vintage meubilair, authentieke lampen en bijzondere objecten. De muren werden aan de buitenzijde bekleed met koudgewalst staal dat handmatig met een gasbrander is bewerkt. Het warme interieur geeft een comfortabel gevoel.

Veel elementen in het interieur zijn origineel en ambachtelijk. Samen met kunstenaars uit de NDSM loods kwam het unieke interieur tot stand. De wandlampen en tafelpoten werden speciaal voor IJver gemaakt en ook de 34 koperen tapkranen werden handmatig gedraaid. Achter de 18 meter lange bar maakte kunstenaar Zardoz een uniek tegeltableau, gebaseerd op een afbeelding van een stoere arbeider die ze op de locatie vonden. Het vormen nu sieraden in de ruimte die een indrukwekkende heroïsche uitstraling geven.

De ruimte is flexibel ingedeeld waardoor er ook meetings, presentaties en feestjes van vijf tot vijfhonderd man kunnen worden gehouden. De locatie kenmerkt zich door een uitstekende bereikbaarheid en parkeergelegenheid.

Groene oase

Tevens beschikt de zaak over een enorm binnen- en buitenterras, zodat gasten onder alle weersomstandigheden kunnen genieten. De terrassen zijn ingericht met boeibanken, een telescooptribune en comfortabele sofa’s. Buiten staan badkuipen op pootjes gevuld met groene planten, de groene oase wordt binnen doorgetrokken met planten verspreid door de ruimte. IJver is een plek die uitstekend tot zijn recht komt in het creatieve gebied dat volop in ontwikkeling is.

Chefkok Herman Klukkert

Chefkok en culinair adviseur Herman Klukkert stelde een menukaart samen met een frisse mix van de Nederlandse en Franse keuken. Er wordt gekookt, veelal op de houtskoolgrill, met ingrediënten van Hollandse bodem en hebben een knipoog naar het eigenzinnige van Amsterdam. Bier is een belangrijk product bij IJver. Niet alleen op de drankkaart, maar ook in de keuken. Zo staan er courgettebloemen met tuinbonen, oude schapenkaas, groene appel en ‘Dead Pony’ IPA dressing op de kaart. Tevens serveren ze brood gemaakt van bierbostel, het restproduct van de bierbrouwerij. Bij IJver kun je tussen 10:00 en 16:00 uur ook terecht voor lunch.

Culinaire borrelkaart

Vanaf 16:00 uur serveert IJver van de uitgebreide borrelkaart. Geen standaard bittergarnituur, maar een culinair borrelmenu. Hierop vind je onder meer rillettes van ossenstaart met geroosterd brood en een frisse kruiden salsa, een crudité van groenten uit het seizoen met salsa verde en hummus en gerookte paprika dip.

Wijn & Bier

IJver beschikt over 34 tappunten verdeeld over de bars en twee taptafels. Ze serveren biercocktails en hebben zo’n honderd verschillende bieren op fles. Om de keuze iets te vergemakkelijken geven zij advies met behulp van een digitaal keuzemenu. Door middel van vragen over smaak wordt het best bijpassende biertje geadviseerd. Ook wijnliefhebbers zijn bij IJver aan het juiste adres met een prachtig assortiment van een lokale wijnleverancier.