Travel & Experiences

Op een sprankelend 4716!

Voor ons is het jaar 2019 al zes weken bezig, maar het Chinese nieuwe jaar 4716 is nog maar net begonnen. Het jaar van het Zwijn is aangebroken en om dit te vieren vond op de Dam in Amsterdam het feestelijke Chinees Nieuwjaar plaats.

Tekst: Mical Joseph
Beeld: Romy Fernández

Het Zwijn is het 12e dier van de Chinese dierenriem. Het verhaal gaat dat Jade Emperor, ook wel Yù Huáng, de volgorde van de riem koos in de volgorde waarin de 12 dieren op zijn feest arriveerden. Het zwijn was te laat, omdat hij zich versliep en is daarom de laatste in de riem. Ben jij een zwijn? Dan is dit jouw jaar en ben je waarheidsgetrouw, houd je van gezelligheid en lekker eten.

“Het vuurwerk verjaagt de kwade geesten, zodat we met een positief gevoel het nieuwe jaar in gaan.”

Amsterdammers en genodigden aanschouwden de traditionele draken- en leeuwendans. Deze dans zorgt ervoor dat geluk de boventoon voert in het nieuwe jaar en vanaf het dak van Grand Hotel Krasnapolsky schitterde siervuurwerk. Het vuurwerk verjaagt de kwade geesten, zodat we met een positief gevoel het nieuwe jaar in gaan.

Naast de verschillende traditionele acts was het natuurlijk ook tijd voor een hapje en een drankje. Bij Majestic en GASSAN genoten genodigden van de Chinese hapjes en droegen sommige mannen en vrouwen rood. Dé traditionele kleur van Chinees Nieuwjaar.

Presentator Tessa Deurloo van LXRY TV was erbij en sprak onder andere met Benno Leeser van GASSAN en Won Yip van de Yip Group.

Kung Hei Fat Choy, ofwel: Gelukkig nieuwjaar!