Jewels & Watches

Breguet: het cadeau voor Marie Antoinette

axel von fersen, marie antoinette & napoleon

Echte horlogeverzamelaars weten dat Breguet zijn grootste roem heeft vergaard als leverancier van het Franse Koningshuis. Het merk werd in 1775 opgericht door de Parijse horlogemeester Abraham-Louis Breguet. Die hield er behalve zijn adequate technische kennis een feilloos gevoel voor esthetiek op na. Dat boekte succes bij de elite. Abraham kreeg zelfs de opdracht een compleet gouden horloge voor Graaf Axel von Fersen te maken, die het kocht voor ‘zijn’ Marie Antoinette. De koningin van Frankrijk onderhield namelijk een illustere band met de graaf, ondanks haar huwelijk met Lodewijk XVI. Hoe dan ook, nog lang na de ‘Let Them Eat Cake’-vorstin dragen veel grote Europese leiders de horloges van het inmiddels Zwitserse horlogemerk. Zo was niemand minder dan Napoleon Bonaparte een groot fan.

adellijke schoonheid

Zelfs in de 21e eeuw heeft Breguet nog altijd een hoogstaand en adellijk karakter. Vrijwel alle collecties zijn klassiek vormgegeven met traditionele cijferaandudidingen en understated beauty. De uitzondering op die bescheidenheid is de High Jewellery-lijn, die op zijn beurt wel weer koninklijk te noemen is door de uitgedragen allure van een vorstelijke juwelendoos. Verder verraden ook de namen van de horloges de adellijke inslag: ‘Reine de Napels’ vertaalt zich als ‘Koningin van Napels’, en ‘Secret de la Reine’ verwijst wel heel openlijk naar Marie Antoinette’s escapades. Zie ook het schitterende rode exemplaar genaamd ‘Marie Antoinette Dentelle’.

gassan boutique

Vandaag de dag is Breguet onderdeel van de Swatch Group, waar tevens Longines, Omega en Tissol onder vallen. In Nederland is het horlogemerk te verkrijgen bij Gassan Diamonds, dat dit jaar met de grootste stand op Masters of LXRY aanwezig zal zijn. Dit grootste premium lifestyle-event van Europa wordt van 7 t/m 11 december 2017 georganiseerd in de RAI Amsterdam. Klik hier voor meer informatie of hier om tickets te bestellen. Scroll naar beneden voor een aantal modellen uit de verschillende Breguet-collecties.

breguet.com