Wining & Dining

Brandy is weer trendy

‘move over’, gin.

Misschien dat je de benaming niet kent, maar de kans is groot dat je het binnenkort aan een betonnen of steigerhouten bar staat te nippen: brandewijn. Een oer-Hollandse versnapering om trots op te zijn. Als we de voorspellingen mogen geloven, maakt het aperitief een comeback. Hiermee volgt het de voetsporen van gin, dat – overigens ook afkomstig uit de Benelux-landen – niet meer uit het uitgaansleven weg te denken is. Eén ding staat in ieder geval vast: met dit chique aperitief in de hand wordt de avond een stuk aangenamer.

BEDORVEN WIJN

Brandewijn is een eeuwenoud goedje dat door Nederlandse zeevaarders werd gedronken als noodoplossing. Door wijn te distilleren werd voorkomen dat deze zou bederven. De naam ‘brandewijn’ refereert dan ook aan ‘gebrande wijn’, wat we in het Engels ook wel verstaan als ‘brandy’. Vergelijkbare Europese varianten worden in Duitsland ‘Kirchwasser’ en in Scandinavië ‘aquavit’ genoemd. De term ‘cognac’ duidt op het Franse zusje, waarbij alleen druiven uit de streek Cognac mogen worden verwerkt. Voeg je ook druiven uit andere streken toe, dan heet het goedje ‘brandy’.

ROOSTER & WOLF

Hoewel er tegenwoordig geen noodzaak meer is om wijn te distilleren, wil het Nederlandse label Rooster & Wolf het authentieke principe van brandewijn nieuw leven inblazen. Eigenaar-bedenker Rick van der Wolf, kon zijn favoriete drankje niet bestellen in bars of restaurants. Het bleek nauwelijks verkrijgbaar of van slechte kwaliteit. Daarom ging hij er zelf maar mee aan de haal. De brandy van Rooster & Wolf leent zich perfect om puur te drinken, of om te mixen in een cocktail. Het drankje is krachtig, maar fruitig, bloemig en zacht om te drinken. Het aperitief heeft een stoer en fijn karakter. De brandy van Rooster & Wolf  drinkt gemakkelijk puur of in een cocktail. Dankzij het geestige tafereel op de fles pik je hem zo uit de schappen. De dieren zijn een verwijzing naar zijn grootvader en vader, Bram den Haan en Jacques van der Wolf. De twee waren echte liefhebbers van brandy en hebben Rick dan ook geïnspireerd.

COOPER & BARRELL

Over afgelopen jaren zegt Rick: “Met het Rooster & Wolf team hebben we veel mooie dingen meegemaakt. Gek genoeg is alles eigenlijk vanzelf op ons pad gekomen. (…) Wie had ooit verwacht dat het zo ver zou komen? Het is nog maar kort geleden dat ik met de eerste fles onder de arm de eerste bar in Rotterdam binnenstapte… (…) Zo stonden we bijvoorbeeld in december op Masters of LXRY 2016 en bouwen we aan een samenwerking met kledingmerk Hugo Boss. Maar het mooiste is natuurlijk dat de consument in de bar en slijterij enthousiast is. Om consument en verkoper nog beter te kunnen bedienen, slaan we de handen ineen met Cooper & Barrel.” Hiermee refereert Rick aan het jonge bedrijf dat mede verantwoordelijk is voor Rutte Gins and Genever, Mandarine Napoléon, Cocchi Vermouth, Michter’s en el MagueyMezcal. Met deze samenwerking wil Rooster & Wolf dan ook graag speciale trainingen gaan organiseren voor bartenders en slijterijen. Ook Cooper & Barrel is zeer te spreken over de samenwerking: “Deze brandy is een geweldige aanvulling op onze exclusieve, bartender gedreven portfolio van merken. Het product, de smaak en de hele branding eromheen, spreken ons aan.”