People & Finance

Bitcoins: een technologie die niet is uit te zetten

Interview Met Bitcoin Expert Colin Meulema

Bijna iedereen wil investeren in cryptomunten, maar bijna niemand heeft er verstand van. Colin Meulema geeft les in de technologie achter de bitcoin. Als Chief Education Officer adviseert hij niet in beleggingen, maar geeft hij zijn leerlingen – van studenten tot zakenlieden – zo veel kennis mee, dat zij in staat moeten zijn zelf een gedegen wallet samen te stellen.  LXRY zocht hem op.

‘DIT MOET JE HOREN’

bitcoin colin meulema“Mijn achtergrond is IT, en dan vooral de commerciële kant. Na gewerkt te hebben voor verscheidene grote IT-bedrijven, ging ik aan de slag bij een van de hottest IT-bedrijven in de wereld: NVIDIA. In die periode is ook mijn interesse voor bitcoin ontstaan. Ik kwam een artikel tegen met als kop ‘De tweede golf van bitcoinmiljonairs’. Ik dacht destijds dat ik te laat was om in te stappen, maar er kwam een tweede golf. Ik kwam erachter dat dit pas het allereerste begin is. Zeven weken heb ik non-stop gestudeerd op de Bitcoin Whitepaper  (een negen pagina’s tellend document over de fundamenten van bitcoin; red.) en ik wilde precies weten hoe de technologie daarachter werkte. Ik was zo enthousiast dat mijn omgeving steeds vaker vroeg om mijn kennis met hun te delen. Daaruit leidde ik af dat er een markt was voor educatie specifiek in dit onderwerp.”

ALLES IS DATA

“Het internet waarin wij nu leven, is het internet van informatie. Allerlei informatie is gedigitaliseerd, van de vertrektijden van de bus tot de weersverwachting. Tegenwoordig is het mogelijk om waarde te geven aan een stukje data. Als ik een foto verstuur, dan stuur ik een kopie, want ik heb het origineel nog. Met deze nieuwe technologie is het mogelijk om de eigendomsrechten te versturen. Dat kan iets monetairs zijn als een bitcoin, maar bijvoorbeeld ook je stem in een verkiezing of medische data. Dat je iets van waarde kunt verpakken in een stukje data en dat zonder inmenging van een centrale entiteit aan iemand anders kunt overdragen, is een ongelooflijke vooruitgang. Dit gaat nooit meer weg, het is een technologie die niet is uit te zetten.”

bitcoins colin meulema lxry“De ontwikkeling om eigen cryptovaluta’s te maken, is inherent aan het streven naar machtsbehoud. Maar het is wielen op paarden zetten. Want die hele technologie is juist gebouwd met als doel om te zorgen dat we niet meer met instituten te maken hebben. Blockchain oplossingen bieden een nieuwe manier voor overheden om transparanter te werk te gaan. Maar nooit zullen ze controle kunnen krijgen over het Bitcoin netwerk. Ze kunnen niet zeggen: ‘Weet je wat, in plaats van 21 miljoen bitcoins maken we er 500 miljoen.’ Zoals ze nu met geld doen. Het einde der monopolies op systemen van waarde en geld is in zicht, en daar word ik erg gelukkig van.”

BITCOIN EDUCATIE

“Afgelopen januari ben ik gestopt bij NVIDIA, omdat ik het steeds drukker kreeg met lesgeven over Bitcoin. Dat doe ik op verschillende manieren: ik adviseer goede doelen, ik geef lezingen voor studenten – dat doe ik gratis, ik vind het belangrijk om mijn kennis met studenten te delen. Ook leg ik uit hoe mensen hun computer veilig kunnen opstellen. Als je besluit om je eigen bank te zijn, dan ben je ook je eigen IT security afdeling. En als jij niet goed omgaat met je security, dan kan dat heel negatieve effecten hebben.”

LXRY finance

Lees de rest van het uitgebreide interview met bitcoinexpert Colin Meulema in LXRY Magazine #34. LXRY Magazine is verkrijgbaar in de winkels en via de LXRY Shop. Abonnee worden? Klik hier.

Tekst: Bart-Jan Brouwer | Fotografie: John van Helvert | Redactie: Susan Poeder