Binnenkijken bij: Pierre Cardin

Mooi rond is niet lelijk

De bouw van ronde huizen was een tijd in de architectuur dé keus. Deze gaat zelfs eeuwen terug vóór de IJzertijd. Ze werden gebouwd in Europa, Afrika, Polynesië en bijna overal waar de mens samen kwam. In John Hawkesworth’s The Flame Trees of Thika, werd al opgemerkt dat Afrikanen geloofden dat boze geesten leven en zich zouden verzamelen in de hoeken van vierkante huizen. Zij konden dan ook niet de de Britse voorliefde begrijpen voor vierkante gebouwen.

Architect Antti Lovag uitte soortgelijke gevoelens toen hij Le Palais Bulles (Het Bubbel Paleis) ontwierp in Cannes, het zuiden van Frankrijk. Het huis werd gebouwd tussen 1975 en 1989. Hij meent dat de mensheid zich beperkt tot vierkante blokken met dode einden en hoeken die onze bewegingen belemmeren en de harmonie breken. Hij ging hier verder in door, door te zeggen dat de rechte lijn een ‘agressie benadering tegen de natuur’ is. De Franse modeontwerper Pierre Cardin kocht Le Palais Bulles op een veiling in de vroege jaren 1990 als vakantiehuis. Hij voelde zich direct aangetrokken tot het huis:”Ronde vormen hebben mij altijd geïnspireerd”. Hiermee vergeleek hij het met het lichaam van een vrouw.”Alles is absoluut sensueel”, aldus Cardin die dan ook de ontwerper is van de beroemde Bubble Dress in 1958 en bekend staat om het kleden van The Beatles en de Rolling Stones.”

Duurste huis van Europa

Op dit moment staat het huis te koop en is veruit het duurste huis van Europa voor ongeveer €430.000.000 euro. De bubbels van het huis vertegenwoordigen elk 1 kamer en staan met elkaar in verbinding, verdeeld over zes verdiepingen. Het landgoed grenst aan een klif en beslaat maar liefst 1200m2, met 180 graden uitzicht op de Middellandse zee. De organische vormen en lijnen zijn in de 10 slaapkamers zelfs doorgetrokken tot de badkamers. De tuinen hebben verlichte vijvers en zwembaden die er voor zorgen dat de artistieke architectuur overdag en ’s nachts weerspiegeld wordt. Aan de rand van de klif is een open-air auditorium met plek voor 500 man. Hier heb je een spectaculair uitzicht op de Middellandse Zee en de baai van Cannes. Vele opmerkelijke evenementen zijn hier gehouden, zoals de Dior Resort Show en het ‘James Bond 40 jaar’ evenement. Bij uitzondering wordt het landgoed verhuurd aan particulieren voor €1100,- euro per nacht, per persoon. De verhuur loopt via Michaël Zingraf Real Estate (tevens partner van Christies Real Estate) in Cannes.

Beeld:  Kilroy Southridge Properties, gefotografeerd door Leland Y. Lee

Meer Interior & Estate