Søren Solkær, fotograaf van de grootste artiesten

van u2 tot arctic monkeys

LXRY sprak de Deense Søren Solkær (1969) daags voor zijn vernissage in galerie Vroom & Varossieau in Amsterdam. De fotograaf heeft bands als U2, Arctic Monkeys, R.E.M. en The White Stripes geportretteerd. Ook wereldberoemde fotografen als Anton Corbijn en Jan Saudek en filmgiganten van het kaliber David Lynch en Mads Mikkelsen hebben voor hem geposeerd. Solkær ’s meest recente project ging gepaard met donkere nachten, schimmige figuren en hekken waar hij overheen moest klimmen: het portretteren van straatartiesten.

Op de vraag hoe Solkær’s passie voor fotografie is ontstaan, beweert hij dat het allemaal begon tijdens een reis door Azië.

Er zijn wel meer mensen die een camera kopen wanneer ze met vakantie gaan, maar die hangen niet in een galerie.
“Vanaf het moment dat ik de camera had, pakte ik het meteen heel serieus aan. Ik stond elke ochtend om zes uur op omdat het licht dan mooi is en deed mijn best om steeds betere foto’s te maken. Fotografie werd een doel.”

Hoe zou je jouw stijl omschrijven? 

“Filmisch. Vroeger ging ik bijna dagelijks naar de bioscoop. Ik heb me laten inspireren door films van onder anderen David Lynch en Wong Kar-Wai.”

Søren is vooral bekend van de portretten van muzikanten als Björk, The White Stripes, Arctic Monkeys, R.E.M., U2 en The Killers.

Hoe is het om zulke grote namen voor je camera te krijgen? 

“I am cool, I don’t get starstruck. Ik benader het heel professioneel. Het gaat om de samenwerking, om het resultaat. De meest wonderbaarlijke en tegelijkertijd een van de moeilijkste artiesten met wie ik ooit heb samengewerkt, is Jack White van The White Stripes. He is a quite dark and pretty tough, scary character. Maar hij is ook een geweldig artiest en een enorm creatief persoon. Je moet op hetzelfde level zitten, want anders – zo vertelden anderen mij – loopt hij de studio uit. Maar het ging meteen geweldig.”

Is er weleens iemand uit je studio weggelopen? 

Nou, ik ben eens weggestuurd. Door Damon Albarn van Blur. Ik had mij er enorm op verheugd om hem te portretteren: hij was mijn eerste Engelse artiest. Na drie foto’s vroeg hij mij om de kamer te verlaten. I was devastated.”

Scroll naar benden om enkele foto’s van Søren Solkær te bekijken. Het complete interview vind je in LXRY Magazine 28, hier te bestellen.

Tekst: Bart-Jan Brouwer | Fotografie: Søren Solkær

Meer Art & Design