Art & Design

Behoefte aan cultuur? Verken deze virtuele tours en online exposities

Google Arts & Culture biedt samen met 2500 internationale musea en galeries virtuele tours en online exposities aan waar iedereen kosteloos van kan genieten. Ooit wel eens het Rijksmuseum, Musée d’Orsay of MoMA willen bezoeken zonder talloze andere toeristen? Hierbij 5 musea om mee te beginnen.

Tekst: Leonie Pamboer
Online redactie: Mical Joseph

Het Guggenheim in Bilbao

Het Guggenheim Museum in Bilbao is een van de drie Guggenheim-musea over de hele wereld naast Peggy Guggenheim Collection in Venetië en het Guggenheim Museum in New York. Het gebouw, ontworpen door de architect Frank Gehry, is een museumstuk op zich door zijn deconstructivistische architectuur. Verken het gebouw via een virtuele rondleiding. Het museum neemt je tevens mee in de ontdekkingstocht van urban fotograaf Trashhand en free-runner Johan Tonnoir. Of leer meer over de highlights van het museum met de online expositie Masterpieces.

Het Rijksmuseum in Amsterdam

De collectie van het Rijksmuseum biedt een overzicht van de Nederlandse kunst en geschiedenis met onder andere werken van 17e-eeuwse Nederlandse meesters als Rembrandt, Vermeer en Hals. Loop door de zalen met een street view tour en ontdek de huidige collectie. Volgens The New York Times geldt het Rijksmuseum als een van de meest innovatieve musea op het gebied van digitalisering. Zo is het tevens mogelijk om meer dan 650.000 kunstwerken te bekijken via de  online Rijksstudio, waarbij de highlights voorzien zijn van uitleg via een fragment uit de audiotour. Neem de tijd om de beroemde werken rustig te bekijken en de betekenis van verborgen symbolen te ontdekken. Waar wacht je nog op? De tour start nu!

Ezeltje rijden langs het strand, Isaac Israels (ca. 1890 - ca. 1901)

Het MoMa in New York

Het Museum of Modern Art (MoMA) is gevestigd in Manhattan en is een van de meest toonaangevende musea voor moderne en hedendaagse kunst ter wereld. Het museum heeft als doel een plek te zijn die creativiteit aanwakkert, de geest prikkelt en inspiratie biedt. Online doet MoMA dit via het Explore Magazine met korte verhalen over kunstwerken, audio tours, culturele film tips, creatieve opdrachten voor kinderen en nog veel meer. Tevens is het mogelijk online vakken te volgen zoals Fashion as Design of Seeing through Photographs. Liever rustig de complete collectie bekijken? Dat kan met de 84.000 stukken uit de collectie die online staan. 

Het Musée d’Orsay in Parijs

Het Musée d’Orsay in Parijs is een kunstmuseum dat de geschiedenis van de westerse kunst tussen 1848 en 1914 bestrijkt, met een sterk accent op de 19e-eeuwse Franse kunst. Het museum bezit een indrukwekkende verzameling impressionistische werken. Het is nu mogelijk virtueel door de populaire galerij te lopen met tientallen beroemde werken van Franse kunstenaars uit de tijd 1848- 1914, van onder andere Monet, Cézanne en Gauguin. Ook een aanrader is de online expositie From station to the Renovated Musée d’Orsay.

Zelfportret van Van Gogh (1889) - In de collectie van Het Musée d’Orsay in Parijs

'Luncheon on the Grass van Édouard Manet (1863)

National Gallery of Art in Washington, D.C.

De National Gallery of Art in Washington D.C. bevat brede collecties van klassieke en moderne kunst van de middeleeuwen tot de 19e eeuw, moderne en hedendaagse kunst en sculpture galleries met meer dan 900 werken van onder andere Auguste Rodin, Aristide Maillol, Edgar Degas en David Smith. Dit beroemde kunstmuseum heeft twee online exposities via Google: De eerste is een tentoonstelling van Amerikaanse mode van 1740 tot 1895, waaronder veel weergaven van kleding uit de koloniale en revolutionaire tijdperken. De tweede is een verzameling werken van de Nederlandse barokschilder Johannes Vermeer. Het is ook mogelijk de 42.000 andere kunstwerken uit het museum te bewonderen.

View this post on Instagram

“I must have flowers, always and always.”– Claude Monet ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Each March, the Ames-Haskell Azalea Collection brightens the West Building Rotunda in commemoration of the Gallery’s anniversary on March 17. Gifted to the Gallery in 1991 in honor of the 50th anniversary, the collection includes many specimens from the original Kurume azalea collection brought from Japan to the United States by John S. Ames. Plants in the Ames collection were slowly introduced into the climate of Boston, and many Kurume azaleas now grow in the area. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Cared for year-round by the Gallery’s horticulture department, the 250 colorful azaleas are only on display until the last week of March. Don’t miss them! #NGAflowers #myngadc #azaleas

A post shared by National Gallery of Art (@ngadc) on