Wining & Dining

Beaujolais Primeur Avond bij Brasserie Paardenburg aan de Amstel

Het is inmiddels een traditie: op de derde donderdag van november arriveert de Beaujolais Primeur weer in ons land. In het hele land wordt deze intocht feestelijk gevierd. En ook onze favoriete brasserie aan de Amstel laat de gelegenheid niet aan zich voorbij gaan. Wie zin heeft in een gezellige avond en een vers glaasje Beaujolais is donderdag 21 november van harte welkom tijdens de Beaujolais Primeur Avond.

Denk je nou: Beaujolais Primeur? Een korte toelichting.

Tekst: Jorg Bressers
Beeld: Brasserie Paardenburg

Herkomst

De Beaujolais Primeur (of: Beaujolais Nouveau, zoals onze zuiderburen zeggen) is afkomstig uit, je raadt het al, de wijnstreek Beaujolais. De wijn wordt gemaakt van de Gamay-druif en kent een speciaal kort gistingsproces: maceration carbonique. De wijnen fermenteren slechts vier dagen en blijven daarna twee maanden liggen. Dan gaat de wijn de markt op. Dat betekent dat een druif eind augustus nog heerlijk aan de rank kan hangen en in november al uitgeschonken kan worden. Het kan, ook voor een druif, soms snel gaan.

Traditie

Al sinds de 19de eeuw was het voor wijnboeren in de Beaujolais de uitdaging om hun primeurwijnen zo snel mogelijk op de markt te krijgen in de grote Franse steden. Oorspronkelijk was 15 november de dag dat de wijn gepresenteerd mocht worden, maar sinds 1985 is dat dus de derde donderdag van november. Met name in de jaren ’80 was de primeur erg populair in ons land, maar nog steeds drinken we in Nederland nog volop van deze jonge wijn. Sterker, na de Fransen en de Duitsers drinken de Nederlanders de meeste Beaujolais Primeur.

Bij het eten

De Beaujolais is een betrekkelijk frisse en fruitige rode wijn die je gerust iets koeler kunt drinken dan andere rode wijnen. Omdat de wijn wat lichter is van smaak, wordt geadviseerd om de wijn te combineren met lichtere gerechten. Zo gaat de Primeur dus ook uitstekend met vis of gevogelte. Laat Brasserie Paardenburg nou net een mooi 3-gangenmenu hebben samengesteld voor deze speciale gelegenheid waarin ‘de kip’ centraal staat.

Nog geen plannen voor de derde donderdag van november? Bezoek Paardenburg voor een gezellige avond met de nieuwe Beaujolais Primeur in een sfeervolle ambiance. Heb je donderdag 21 november al andere plannen? Neem eens een kijkje in de agenda van Brasserie Paardenburg of ga naar de vrijmibo.