Bas Kosters beschermt wilde tijger

3900 stuks

In samenwerking met het Wereld Natuur Fonds (WNF) bundelt Bas Kosters de krachten om de wilde tijger te beschermen. Voor deze samenwerking ontwierp hij het speciale “I Protect Tigers-shirt”.

Hiervan zijn slechts 3900 unieke exemplaren gemaakt. Een symbolisch getal, omdat er momenteel enkel 3900 tijgers in het wild leven in slechts 13 landen. Het shirt krijgt dan ook een symbolisch kostenplaatje van €39,- euro per stuk. Ieder shirt heeft een eigen nummer op de mouw waardoor elk item uniek is.

WNF bijdrage

Maar hoe kan het WNF de tijger helpen? Bedreigingen zitten zowel in het gevaar van stropers als in het verlies van het leefgebied door het kappen van bossen. Er zijn dan ook diverse projecten in alle 13 landen opgezet om stroperij tegen te gaan en om (beschermde) leefgebieden uit te breiden. Tijgers zijn populair vanwege hun tijgervel, maar er worden bijvoorbeeld ook Chinese medicijnen van deze dieren gemaakt. In de wereldwijde Wild Life Crime business wordt ieder jaar zo’n 10 miljard euro omgezet.

Het doel van het WNF is om het aantal tijgers voor het jaar 2022 te vergroten naar 6400. Want volgens de Chinese astrologie is 2022 het jaar van de tijger.

Bas Kosters

Kosters werkt geheel belangeloos mee aan deze samenwerking. Net zoals de gezichten van de campagne Tygo Gernandt en Kim Feenstra, en fotograaf Humberto Tan overigens. LXRY vroeg de Nederlandse designer naar zijn creatieve proces bij dit ontwerp. Vol enthousiasme vertelt Kosters hoe fascinerend hij het vond om de tijgers te bestuderen. Hij tekende non-stop verschillende tijgers, net zolang tot hij de perfecte tijger had gevonden voor het t-shirt. Kosters wilde de tijger op een commerciële en artistieke wijze laten zien. Tevens moest de tijger er zowel dierlijk als vriendelijk uit zien. Hij zou het fantastisch vinden om de tijger ook nog eens in het wild te zien.

Het eerste shirt wordt aanstaande donderdag 13 juli officieel gelanceerd tijdens Amsterdam Fashion Week. LXRY is erbij, houd ons in de gaten op Instagram. Na de lancering zullen de shirts ook te bestellen zijn via de website van het WNF.

Meer Beauty & Fashion