Cars & Yachts

Schoner, slimmer en innovatiever:
wie wint de Automotive Innovation Award?

Nederlandse bedrijven weten continu met nieuwe technieken en onverwachte oplossingen te komen en dat mag wat meer in de spotlight gezet worden. Als er een Nederlandse sector is die beschikt over innovatiekracht, dan is het wel de autosector. Tijdens een exclusief diner in het Louwman Museum in Den Haag werden maandagavond de Automotive Innovation Awards uitgereikt.

Tekst: Susan Poeder
Beeld: AIA

– UPDATE –

Lightyear, het bedrijf dat een gezinsauto op zonne-energie wil bouwen, won de prijs voor Challenging Concepts én de publieksprijs. Punch Powertrain (een compact systeem dat hybride motoren gaat verbeteren) won de award in de categorie Technology en Tlex (een platform dat  weggebruikers verbindt voor real-time informatie-uitwisseling over de verkeerssituatie) in de categorie Services.

Waar een klein land groot in is

De Nederlandse automotive industrie is jaarlijks goed voor 65 miljard euro omzet en biedt aan ruim 120.000 mensen werkgelegenheid. Waar een klein land al niet groot in kan zijn. Maar de kracht van de Nederlandse sector zit hem vooral in de innovatie. Om dat meer onder de aandacht te brengen, zijn de Automotive Innovation Awards in leven geroepen.

“Ligt er een uitdaging op het gebied van mobiliteit? Bring in the Dutch!”

Er zijn 3 categorieën, 9 finalisten en 6 juryleden, waaronder oud-premier Jan Peter Balkenende die voor de tweede keer juryvoorzitter is. “Nederland is een echt kennisland. We lopen wereldwijd voorop. Om dat te blijven doen, moeten we de krachten bundelen en de sector het podium geven dat het verdient. En dat doen we met de Automotive Innovation Award.”

 

Vernieuwende ideeën uit Nederland

Spyker introduceerde in 1906 de vierwielaandrijving, waardoor er voor het eerst meer grip op de weg was. Maar denk ook aan elektrisch verstelbare buitenspiegels, stabiliteitssoftware die de auto veiliger laat afremmen, of sensors die de afstand tussen auto’s kan inschatten… Allemaal ontwikkeld in Nederland om autorijden veiliger te maken.

Genomineerden

Nieuwe ideeën op de markt zijn bijvoorbeeld autosystemen die uitlaatgassen reduceren, routekaarten voor zelfrijdende auto’s maar ook waterstof- en zonneauto’s.

Juryleden zullen de genomineerden beoordelen op gebied van slimmere, efficiëntere en duurzamere mobiliteit. Er zijn awards te winnen in 3 categorieën: voor beste technologie (productgerichte innovaties), services (mobiliteitsoplossingen zoals apps, deelconcepten en data) en challenging concepts (ideeën in de ontwikkelfase). Dit zijn de genomineerden:

Technology:

  • Bosal – EGHRS
  • Punch Powertrain – DT2
  • Tribus – Tribus Movitas

Services:

  • Crossyn – Advanced Analytics Platform
  • Koopman Logistics – VIN Ledger
  • Monotch – Traffic Live Exchange (TLEX)

Challenging Concepts:

  • Forze Hydrogen – Forze Hydrogen Electric Racing
  • Lightyear – Lightyear One
  • RDW – Voertuigrijbewijs