Atari komt terug met nieuwe console

 De allereerste spelcomputer

De hoogtijdagen van Atari liggen alweer een tijdje achter ons, maar daar komt mogelijk binnenkort verandering in. Het bedrijf werkt namelijk voor het eerst in ruim 20 jaar weer aan een nieuwe spelcomputer. Eind jaren ’70 zorgde het merk met de Atari 2600 eigenhandig voor dat er een markt ontstond voor spelcomputers zoals we die nu kennen. Ineens kon iedereen spelletjes als Pong en Space Invaders gewoon thuis op de televisie spelen. Atari was destijds het snelst groeiende bedrijf in de geschiedenis van de Verenigde Staten.

Videospelrecessie

Er kwamen honderden spellen voor uit, maar de meeste daarvan vielen behoorlijk tegen. Consumenten verloren daardoor hun vertrouwen in deze industrie. In 1983 lag de markt voor spelcomputers dan ook volledig op zijn gat en ging het snelst groeiende bedrijf failliet. Pas in 1987 kwam de spellen wereld weer op gang, nadat Nintendo de NES uitbracht. Atari kwam weer overeind en bracht in de jaren erna nog een console uit, maar moest het uiteindelijk telkens afleggen tegen de concurrentie. Hun laatste spelcomputer bleek de Atari Jaguar, uit 1993.

Back in business

De CEO Fred Chesnais ​heeft onlangs bevestigd dat het bedrijf binnenkort een nieuwe spelcomputer gebaseerd op pc-technologie lanceert. “We zijn terug in de hardware-business“, aldus Chesnais. Onder zijn leiding bracht het spelcomputermerk al enkele mobiele games uit. De mobiele versie van RollerCoaster Tycoon voor iOS en Android is al 6,5 miljoen keer gedownload. Ook is een Atari-logo, als een vorm van productplacement, te zien in de nieuwe sci-fi film Blade Runner 2049.

Hoe die console er uit gaat zien, is nog onbekend. Mogelijk draagt het apparaat de naam Ataribox. Verder blijft er veel onduidelijk over het bestaan van de spelcomputer. Maar dat-ie er aan komt, is een ding wat zeker is.

Foto: BrunoPress

Meer Tech & Gadgets