Media & Entertainment

Ali B in Een-tweetje met Yves: 'Iedereen heeft coaching nodig, dus Lil’ Kleine ook'

Tijdens de podcastreeks Bigshot Talk doet Yves Gijrath een 'een-tweetje' met prominenten. Deze keer niet in de vertrouwde studio in Ouderkerk aan de Amstel, maar in de kleedkamer van theater De Kleine Komedie in Amsterdam. Zijn Bigshot is de eerste Nederlandse rapper die een wassenbeeld in Madame Tussaud kreeg, net zoals dat hij nu de eerste rapper is in deze podcastreeks: Ali Bouali, of wel Ali B.

Benieuwd naar de podcast? Luister hier!

 

Naast dat Ali B bekend is geworden door zijn raptalent, is deze man al geruime tijd veel meer dan dat: ondernemer pur sang, zakenman, zaakwaarnemer, cabaretier, coach van Neerlands bekendste TV-talentenjacht én doorgewinterde tv-persoonlijkheid. Yves verwelkomt hem met een zelfgeschreven rap over Ali B, waarop de rapper vervolgens spontaan er eentje over Yves maakt. Een entertaining begin van een interessante podcast.

Twintig jaar in het vak

Samen met zijn vrouw heeft Ali B 3 kinderen én runt hij artiestenmanagementbureau SPEC. In 2002 ontmoette hij zijn vrouw Breghje Kommers die hem onder zijn hoede nam en ervoor zorgde dat de rapper echt iets ging doen met zijn talent. Hij is altijd al een bezige bij geweest, die nog lang niet uitgespeeld is, zijn merk blijft uitbouwen en dit jaar maar liefst 20 jaar in het vak zit. Een prestatie op zich. Maar de verscheidene awards en gouden platen in zijn trofeeënkast in Almere zijn niet uit de lucht komen vallen. Deze selfmade man werd geboren in Zaanstad, groeide op in Amsterdam-Oost, dealde drugs om aan geld te komen en verhuisde in zijn tienerjaren naar Almere waar hij zijn leven beterde.

“Huiselijk geweld. Ik was onder het bed verstopt. Geschreeuw, geschreeuw…”

Tijdens de podcast komt onder andere de jeugd van Ali aan bod. Zijn vader was alleen in de eerste jaren van zijn leven aanwezig, daar heeft hij een vroege herinnering aan: “Mijn vader heeft een rol gespeeld in, ik heb flashbacks naar toe ik 2 was. Huiselijk geweld. Ik was onder het bed verstopt. Geschreeuw, geschreeuw, en toen werd er een kast omgegooid en toen die kast op de grond knalde, die klap, die onthoud ik. En ik weet dat daar iets is geboren, namelijk mijn gezonde wantrouwen naar volwassenen”.

Kookpunten

Het gesprek vindt plaats in een kleine kleedkamer, waar Ali B na de opnames het 500-koppige publiek in De Kleine Komedie met zijn theatershow KOORTS vermaakt. Volgens de creatieve duizendpoot is Nederland misschien niet ziek, maar heeft zij wel koorts. Een theatershow waarbij Ali B zijn thermometer in de bilspleet van de maatschappij steekt en de temperatuur op meet. Want het verhitte debat doet de temperatuur hoog oplopen en dat kookpunt wordt af en toe bereikt.

“Iedereen heeft coaching nodig, dus Lil’ Kleine ook”

In The Voice Senior werd er voor en achter de schermen ook een stevig kookpunt bereikt. Lil’ Kleine en Anouk kregen het met elkaar aan de stok, met Ali B als getuige: “Feit is dat er spanning was, dat het geëscaleerd is en dat er gescholden is. Het was vooral achter de schermen”. Als Yves vraagt of het handtastelijk werd, antwoordt Ali: “Dat had gekund als het door was gegaan. De spanning was hoog. Iedereen heeft coaching nodig, dus hij (Lil’ Kleine) ook. Hij had waarschijnlijk andere verwachtingen van The Voice. Het is heel makkelijk als heel Nederland op die jongen afgeeft. Het is een wat moeilijkere match. Soms werkt het, soms werkt het niet”.

Yves’ Questionnaire

Yves biedt Ali een fictief paradijselijk eiland aan voor een week, welke drie personen, geen familieleden, neemt hij daar mee naar toe? Ali’s antwoord: “Wilders, de Dalai Lama… en nog eentje.. Gerard Joling voor het contrast! Hoe vet is het als ik met hem (Wilders), de Dalai Lama en Gerard Joling op een eiland zou zitten. Dat is én spiritueel én lachen, dat moet ‘ie doen.” Naast Ali’s fictieve privé eiland beantwoordt hij nog meer vragen van Yves’ Questionnaire waardoor je de duizendpoot nóg beter leert kennen.