People & Finance

Meet the Masters:
Alain Clark en
Eva Valery Portis

Alain Clark veroverde Nederland met hits als Father And Friend en Blow Me Away. In een gedeelde passie voor muziek vond hij Eva, met wie hij regelmatig nieuwe nummers schrijft. Hun liefde voor liedjes schrijven leidt tot verrassende nieuwe inzichten.

Tekst: Susan Poeder
Beeld: Rahi Rezvani
Styling: Pascalle Koldenhof
Visagie en Haar: Juliette den Ouden
Jurk Eva: Edwin Oudshoorn
Sieraden Eva: Ole Lynggaard by GASSAN
Pak Alain: Vivienne Westwood by Zalando

Hoe het begon

Alain: “Eva stuurde mij via Instagram een berichtje dat ze graag met mij iets wilde gaan schrijven. Toen we eenmaal afspraken, kwamen we daar niet aan toe. Dat klinkt heel fout, maar vanaf het eerste moment raakten we in heel diepe gesprekken die uren duurden. De keren erop gebeurde het weer. Daardoor zijn we snel bevriend geraakt en close geworden. Nu, tweeënhalf jaar later, zijn we blij dat het zo gebeurd is. Het heeft een mooie basis gelegd voor onze relatie, omdat die zich zo organisch kon ontwikkelen. Het voelt alsof er geen dak op zit, dat je zo hoog gaat als je kunt. Dát gevoel heb ik als Eva bij me is en daardoor heb ik heel erg het gevoel dat ik groei.”

Eva: “Pas na een half jaar, toen de vonk echt oversloeg, zijn we aan de slag gegaan. Inmiddels hebben we veel liedjes geschreven. Als we samen schrijven, inspireert Alain me om een stapje verder te gaan, om het nog duidelijker of mooier te maken. Dat neem ik ook weer mee wanneer ik alleen ben. Dat ik het nóg beter wil maken dan het origineel.”

Liefdesliedjes

Eva: “Tot twee jaar terug studeerde ik nog, maar het werd duidelijk dat ik wilde schrijven en creatief bezig zijn. Dan kom je in iets terecht waar je alles zelf moet invullen. Je gaat niet ’s ochtends naar een baas en komt om vijf uur weer thuis. Dat was een struggle, misschien nog steeds. Ik vind het exciting om met mijn eigen project bezig te zijn, want dáár leer ik mezelf kennen. Dat je erachter komt waarover je wilt schrijven en tot je eigen stijl komt.”

Alain: “We schrijven omdat we het leuk vinden, en soms gebeurt er iets. Het kan ook zijn dat je in 2015 iets schrijft wat pas in 2020 wordt opgenomen. Twee nummers van ons zijn uitgebracht: Ze Komt Binnen gezongen door Ruben Annink en Als Ik Naar Jou Kijk, Zie Ik Tulpen door Karel Mahieu. We zeiden eerst lacherig dat we er een liedje van moesten maken, maar dat eindigde met de conclusie: dit is eigenlijk best wel leuk.”

Dansen

Alain: “Muziek maken is het mooiste wat er is. Mijn dierbaarste herinnering qua muziek is simpelweg spelen met de band, zitten in een bus of vliegtuig en gaar de ochtend na de show op weg naar het volgende optreden. Dat is waar ik het voor doe. Dát gevoel. Het is ook leuk als muziek af is. Dat je een periode hebt waar je in een soort cocon in de studio zit, kunt creëren en soms die twijfel of angst voelt: Gaat dit mensen bereiken en gaan ze dit voelen? Maar daar zit ook een power in. Een soort chemisch iets wat vrijkomt. En dan komt er een periode dat je muziek uitkomt en je denkt: heb ik ooit nog tijd om in de studio te zitten? Haha, het is een interessante wisselwerking. Een soort dans tussen die twee dingen.”

Fotografie: Rahi Rezvani Productie: Tamara Gijrath Styling: Pascalle Koldenhof Visagie & haar: Juliette den Ouden Decor: Frank Visser

Podium

Eva: “Of wij ooit samen op een podium gaan staan? Ligt eraan in wat voor setting. Ik wil niet per se in zijn ding zitten of andersom. Maar Alain heeft me wel geholpen met nummers schrijven, dus ik zou het wel voor me zien zoals het is begonnen: dat hij gitaar speelt, akoestisch, en ik een liedje zing. Maar niet een duet of zo.” Alain: “Ik denk dat dát de meest denkbare setting zou zijn. Ik ben wel benieuwd hoe dingen zich daarin gaan ontwikkelen, waar Eva over vijf of tien jaar staat.” Eva: “Optreden en muziek maken iedere dag. Ik wil dat heel graag en werk daar hard aan. Wanneer ik het gevoel heb ‘ja, dit ben ik’, dan kan ik het allemaal gaan doen. Dus ik visualiseer me wel dat ik daar over vijf jaar mee bezig ben, of eerder als dat kan.”

LXRY Magazine

Benieuwd naar de rest van het verhaal en de interviews met alle geselecteerde Masters? Het magazine is nu te bestellen via de onderstaande knop. Dit super dikke nummer staat geheel in het teken van Masters of LXRY 2019.

LXRY Magazine 39