Cars & Yachts

Een 84 meter jacht met under water lounge

Jacht met uitzicht onder water

Prijzengala’s als de World Superyacht Awards zijn de jaarlijkse feesten waarop werven, ontwerpers en eigenaren elkaar feliciteren met de mooiste, meest vernieuwende en luxueuze jachten die het afgelopen jaar zijn gepresenteerd. In steeds meer categorieën worden prijzen verdeeld. Naast ‘beste motorjacht’ en ‘beste zeiljacht  worden jachten ook verder ingedeeld in lengteklassen. Er zijn voor alle categorieën prijzen voor exterieur styling én interieur styling, en er zijn prijzen voor de meest veelbelovende jonge ontwerpers.

De voortdurende vernieuwingsdrang in de bouw van superjachten levert af en toe een mooie vondst op die wordt gebruikt op schepen voor de beroepsvaart of kleinere jachten. Een mooi voorbeeld van een gewaagd concept is ZEN. Door Sander Sinot ontwikkeld in samenwerking met CEO Henk de Vries van de wereldberoemde superjachtenwerf Feadship. ZEN is een duidelijk voorbeeld van een jacht met veel glas en een nieuwe benadering van wat een motorjacht zou moeten zijn. Aan de achterkant lijkt het jacht op een modern appartement, met een glazen wand rondom de vierkante overhangende salon en daaronder een terras aan het water.

Glas als dragend materiaal in jachtontwerp

In de hele styling lijkt ZEN niet echt op een traditioneel jacht: ondanks haar 80 meter lengte toont de boot niet de op die lengte gebruikelijke stapeling van dekken, maar zijn alle verblijfsruimtes geconcentreerd op één verdieping. Daar is dan ook meteen gebruik gemaakt van de hoogte die zo’n groot jacht best mag hebben, dus het plafond is hoog. Bijna onmogelijk gebruik van glas op een jacht is al gerealiseerd door hetzelfde Feadship: aan boord van het 84 meter lange motorjacht Savannah is een under water lounge. Daar kan vanaf de bank worden genoten van uitzicht onder water: de vissen zwemmen langs het raam. Wat het helemaal bijzonder maakt, is dat een fors raamoppervlak van vlak boven de waterspiegel tot een aantal meter eronder uitstrekt. Opvarenden zien de golven langs het raam kabbelen en kunnen ook eronder kijken. Uiteraard zou het breken van deze ruit betekenen dat het jacht zinkt. De ingenieurs zijn kennelijk toch heel zeker van hun zaak dat glas kan dienen als een deel van de romp dat net als staal de krachten van de zee kan weerstaan.   

Het complete artikel lezen? Spaceships is een artikel uit LXRY #32 door Hans Buitelaar. LXRY Magazine is verkrijgbaar in de winkels en via de LXRY Shop. Abonnee worden? Klik hier.