Wining & Dining

3x high-end
vega(n) hotspots

Het is de Nationale Week Zonder Vlees. De naam zegt het al: het initiatief roept alle Nederlanders op om een week lang geen vlees (en vis) te eten, en in plaats daarvan de verrassende mogelijkheden van de plantaardige keuken te ontdekken. Het doel hiervan is om op een duidelijke manier bewustwording te creëren van de positieve impact van minder vlees en hoe gemakkelijk een dagje zonder vlees en vis eigenlijk is. LXRY highlight 3 high-end restaurants waar vega(n) hoog in het vaandel staat! Een absolute must deze week.

Tekst: Mical Joseph

Waarom een vleesvrije week?

Het initiatief Nationale Week Zonder Vlees wil een flexitarisch eetpatroon, waarin vlees en vis afgewisseld worden met vegetarische of plantaardige gerechten, promoten. Door geen vlees te eten bespaar je op de uitstoot van broeikasgassen die bijdragen aan klimaatverandering en watergebruik. Als je als vleeseter het volhoudt om één week geen vlees te eten, bespaar je ongeveer 130 liter watergebruik, 13,3 kg CO2eq (broeikasgassen) en 770 gram minder vlees.

Restaurant de Rozario* | Chef-kok: Jermain de Rozario

Eensterrenrestaurant De Rozario kan je vinden in de Noord-Brabantse plaats Helmond. Aan het culinaire roer staat chef-kok Jermain de Rozario, een chef die vanuit zijn gevoel kookt. Zijn talent werd ontdekt door sterrenchef Soenil Bahadoer van de Lindehof in Nuenen en Jermain is de eerste chef ooit die Helmond aan een ster hielp. De chef en zijn team hebben deze week een speciaal 6-gangen vegan menu. Bij De Rozario staat grenzen overschrijden, spelen met gevoel en smaak én gerechten met een ziel en smaak centraal. Krijg je al zin in de carpaccio van radijs?

View this post on Instagram

Veggie ❤️

A post shared by Restaurant De Rozario (@jerm1rozario) on

Restaurant Niven* | Chef-kok: Niven Kunz

Onder leiding van chef-kok Niven Kunz bevindt zich in Rijswijk sterrenrestaurant Niven. De chef en zijn team koken voor 80 procent met groente en 20 met procent vlees of vis. Voor Niven is deze filosofie duidelijk én logisch: groenten als uitgangspunt voor de gerechten, waarna vlees of vis op de laatste plaats komen. Zo draagt deze keuken zijn steentje bij. Kunz is vooral geïnspireerd door Jonnie de Boer van De Librije en de driesterrenchef Alain Ducasse. De chef maakt gebruik van lokale producten en de verhalen van leveranciers, waarna Niven en zijn team inspirerende gerechten maken.

Vermeer Amsterdam* | Chef-kok: Chris Naylor

Sterrenrestaurant Vermeer Amsterdam wordt gerund door de Britse chef-kok Chris Naylor. Hij experimenteert met producten die Chris dagelijks van lokale boeren ontvangt, welke hij omzet in gerechten met pure en frisse smaken. Samen met zijn team verlegd hij culinaire grenzen en staan rechttoe rechtaan gerechten centraal. “Pretentious bullshit” zal je niet snel vinden in de keuken van Vermeer. Naast vegetarisch fine dining vind je ook vlees en vis op het menu, maar de vega(n) opties zijn zeker de moeite waard.

Restaurant M*** op Masters of LXRY

Naast dat deze 3 topchefs hun eigen keuken runnen in de restaurants, waren Jermain, Niven en Chris ook alle drie aanwezig bij Restaurant M tijdens de Love Edition. In dit pop-up sterrenrestaurant stonden vegetarische gerechten bij hun ook centraal. Samen met andere chefs kookten zij de sterren van de hemel. Ook dit jaar van 10 t/m 14 december opent tijdens Masters of LXRY het pop-up sterrenrestaurant M*** de deuren met een line-up van de beste sterrenchefs van Nederland.