Wining & Dining

3 x culinaire hotspots

Culinair ondernemer Carsten Klint heeft een neus voor gastronomische hotspots, nieuwe culinaire initiatieven en smakelijke adresjes in de Benelux. Elke vrijdag is hij te gast in de podcast '1-2-tje met Yves. The GYGS' waar hij zijn 3 beste dinertips prijsgeeft. Deze week zijn dat Ron Gastrobar, De Rozario en Fred.

Foto: RJR Fotografie

Ron Gastrobar

Carsten: “Succeschef Ron Blaauw gaat maar door, ook in tijden van Corona! Na de duizenden beroemde rijsttafels voor afhaal door heel Nederland te hebben weggezet, is er druk gewerkt achter de schermen voor de opening van Ron Gastrobar Indonesia in Laren (opening 17 juli). Het flagship restaurant aan de Sophialaan (1 Michelinster) in Amsterdam gaat “groen” (veel groenten!) met het zomerse overdekte terras wat sfeervol is aangekleed met diverse planten en bloemen. Het uiterst succesvolle  Indonesische concept dat boven Hudson Bay zat, is vanaf 1 juli geïntegreerd in de Kerkstraat bij Ron Gastrobar Oriental. De zaak heeft een metamorfose ondergaan met prachtige paintbrush van Dofine Wall Creations (let vooral op de slang op de trap naar de eerste etage!) en natuurlijk met eigenzinnige creaties van huiskunstenaar Selwyn Senatori, ditmaal op de toiletten. Verwacht naast de bekende oriëntaalse gerechten op de kaart, ook Indonesische finger food en ja inderdaad dé rijsttafels! Elke donderdag tot en met zaterdag kan je daar ook (weer) genieten van het het entertainment op de eerste etage. Genieten onder het genot van jazz.”

Als je een tafeltje wilt reserveren bij Ron Gastrobar, kan dat hier!

De Rozario *

Carsten: “Jermain de Rozario is een van de grote culinaire talenten van deze tijd. Leergierig, ontwapenend en bescheiden. Jermain kookt internationaal met voornamelijk Indonesische en Aziatische invloeden. Zijn gerechten zijn creatief, af en toe speels en de intense smaken knallen van je bord! Na een veelbesproken en bewogen jeugd waar Jermain alles heeft gedaan wat God verboden heeft, ging hij op zijn 21ste werken in de horeca. Zijn talent werd ontdekt door Soenil Bahadoer van De Lindehof (**) in Nuenen, waar hij het zonder diploma’s schopte tot chef de partie. Inmiddels heeft Jermain in Helmond zijn oude, kleine zaak ingeruild voor een grotere zaak. De oude zaak krijgt een nieuwe naam en gaat in september open. Een laagdrempelig en betaalbaar concept, wat tevens als opleidingscentrum voor het Michelinsterrenrestaurant gaat fungeren. Iedereen gaat eerst daar aan het werk om klaargestoomd te worden voor het grotere werk. De naam van de nieuwe zaak blijft hetzelfde: De Rozario * en gaat de 2e week van juli open. Het restaurant komt in rijksmonument “Villa Prinzen” aan de Markt in Helmond en heeft een grote binnentuin met veel groen. Hier gaat Jermain ook ‘Duizend-en-een-nacht-avonden op vrijdag en zaterdag organiseren. Hij merkte dat er behoefte is bij de gasten aan het verlengen van de avond na het diner. Bedenk je dat om 22 uur de Ofyr wordt aangestoken en je met slechts 30 andere gasten sfeervol op niveau de avond gezellig afsluit tot in de late uurtjes. Ik kan niet wachten.”

Als je een tafeltje wilt reserveren bij De Rozario, kan dat hier!

Fred **

Carsten: “Rotterdammer in hart en nieren. Geen ingewikkeld gedoe bij Fred, no-nonsense, zo kan je hem het beste omschrijven. Zijn gelijknamige restaurant is gelegen tegenover het Excelsior-stadion aan de Honingerdijk en is bekroond door Michelin met 2 sterren. Opvallend in het bijzonder smaakvolle restaurant is de aanwezige kunst, er is zelfs een heus lederen kunstwerk met 24-karaats goud (!) en er hangt ook een indrukwekkende lichtinstallatie aan het plafond. Fred kookt modern, smaakvol en gebalanceerd, gebaseerd op de Franse keuken. Hij serveert gerechten met precies de juiste hoeveelheid ingrediënten. De chef heeft een voorkeur voor schaal- en schelpdieren en laat zich leiden door de seizoenen. Andere in het oog springende zaken zijn de beroemde kaaswagen, maar ook de Champagne-trolley waarvan je kunt kiezen uit diverse topchampagnes per glas van o.a. Billecart Salmon. Zijn sommelier Axel Rosier laat je genieten van zijn vakmanschap en gastvrijheid aan tafel, zonder opdringerig of te veel aanwezig te zijn. Zijn kennis is enorm en naast de indrukwekkende wijnkaart met beroemde wijnen, weet hij je ook te verrassen met onbekende vondsten uit de hele wereld die perfect passen bij de gerechten uit de keuken van Fred.

Als je een tafeltje wilt reserveren bij Fred, kan dat hier!

Elke vrijdag om 17 uur onthult Carsten 3 nieuwe culinaire hotspots tijdens de podcast ‘1-2-tje met Yves. The GYGS’.

Nieuwsgierig? Terugluisteren kan hier.