Wining & Dining

3 x culinaire hotspots

Culinair ondernemer Carsten Klint heeft een neus voor gastronomische hotspots, nieuwe culinaire initiatieven en smakelijke adresjes in de Benelux. Elke vrijdag is hij te gast in de podcast '1-2-tje met Yves. The GYGS' waar hij zijn 3 beste dinertips prijsgeeft. Deze week zijn dat De Kromme Watergang, Vermeer en De Groene Lantaarn.

Foto: RJR Fotografie

De Kromme Watergang **

Carsten: “Edwin Vinke is opgevoed met alles wat uit de zee komt en op het land in de streek (op)groeit. Hij is enorm met voeding en balans bezig. Als je zijn 20-gangenmenu eet dan ga je echt fris van tafel. Edwin behandelt zijn vissen met passie en zorg, hij laat ze zelfs onderdompelen en pekelen in een bad met zeewater uit de Oosterschelde. Zo blijft de smaak kraakvers en de structuur in takt. Daarnaast is hij altijd bezig met alternatieven voor vlees te bedenken zoals zijn beroemde rookwortel. Restaurant De Kromme Watergang ** ligt in het Zeeuwse dorp Hoofdplaat, vlak bij Breskens en herbergt ook nog een verborgen bistro annex cocktailbar waar zijn zoon Tom verantwoordelijk voor is. De vrouw van Edwin, Blanche, heeft met zorg de inrichting uitgekozen en je kunt zelfs blijven overnachten in de suite naast het restaurant die geheel in het wit is ingericht. Samen met goede vriend en zakenpartner Paskal Jakobsen (Bløf) heeft Edwin in Middelburg ook nog een streetfood zaak: Hard en Ziel. Een heerlijk no-nonsens, toegankelijk en betaalbaar concept. Paskal en Edwin hebben onlangs hun kookboek gelanceerd: ‘Ruige Kost’. Met als rode draad, je raadt het al: liefde gaat door de maag.”

Als je een tafeltje wilt reserveren bij De Kromme Watergang, kan dat hier!

 

 

Vermeer *

Carsten: “De van oorsprong Britse Chris Naylor is een heuse groentenkoning, er staat zelfs een kas op het dak van het NH Collection Barbizon Palace Hotel waar restaurant Vermeer * is gevestigd. De Brexit heeft er toegeleid dat Chris versneld en eindelijk Nederlander is geworden. En dat was volgens mij geen probleem voor Chris die fan van André Hazes (sr.) is! Chris reist de hele wereld over voor NH om presentaties te geven of te ondersteunen met nieuwe concepten of het openen van restaurants. De hotelgroep NH is overigens vorig jaar nog door het Thaise luxe hotelmerk Minor International overgenomen. Chris heeft sinds kort ook een nieuwe general manager, Ludo de Jong, die zijn sporen eerder heeft verdiend in het Krasnapolsky en daarna bij NH Eindhoven. Uit de keuken van Vermeer komen schilderachtige gerechten en herkebare smaken, met groenten in de hoofdrol dus. De nieuwe inrichting van het restaurant is warm, tijdloos en er is gewerkt met kleuren uit de natuur. Echt genieten aan de kop van de Zeedijk tegenover het Centraal Station van Amsterdam!”

Als je een tafeltje wilt reserveren bij Vermeer, kan dat hier!

 

 

De Groene Lantaarn **

Carsten: “Jarno Eggen heeft net met zijn vrouw Cindy het restaurant De Groene Lantaarn ** verhuisd van Zuidwolde naar Staphorst. Jarno werkt waar mogelijk veel met biologische en regionale producten en heeft zijn kruiden- en groententuin verder uitgebreid, waardoor er veel ingrediёnten uit eigen tuin gebruikt worden. Maar hij beperkt zich niet alleen tot die producten en daarom tref je ook invloeden uit de hele wereld aan in zijn keuken. Legendarisch is zijn gerecht met duif die hij serveerde tijdens het pop-up restaurant M op Masters of LXRY. Ga daar maar aanstaan voor 140 couverts en dan ook nog perfect qua gaarheid en smaak doorgeven! Jarno en Cindy hebben jarenlang bij Martin Kruithof en zijn vrouw Marjan de Jonge in De Lindenhof ** gewerkt en ervaring opgedaan voordat zij hun eigen zaak begonnen. Een ambiteus maar no-nonsens culinair echtpaar en zelfs prijswinnaars van de internationale prestigieuze kookwedstrijd Copa Jerez in Spanje, waar gerechten gecombineerd moesten worden met sherry. Het restaurant grenst aan een prachtige tuin waar gegeten kan worden met uitzicht op de molen. Overigens heeft Jarno een zwak voor Ajax en mooie auto’s. Ik kan mij nog een foto herinneren waarop hij naast Max Verstappen in zijn auto zat. Hoe hij dat nou weer geregeld had? Zijn antwoord weer even nuchter zoals hij zelf ook is: ‘door een Austin Martin te kopen’.

Als je een tafeltje wilt reserveren bij De Groene Lantaarn, kan dat hier!

Elke vrijdag om 17 uur onthult Carsten 3 nieuwe culinaire hotspots tijdens de podcast ‘1-2-tje met Yves. The GYGS’.

Nieuwsgierig? Terugluisteren kan hier.