Wining & Dining

Het vaatje op zijn kant gezet: Champagne is straks misschien geen Champagne meer

We vieren graag onze bijzondere momenten met een glaasje Champagne. Een jubileum, een nieuwe baan, of tijdens de jaarwisseling met vrienden onder het genot van geurig verbrand vuurwerkkruit, bibberend buiten in de kou (waar je niks meer van merkt als je er genoeg van drinkt). Maar de Champagne zoals we die kennen heeft moeite om zijn herkenbare smaak te behouden door klimaatverandering.

Tekst: Susan Poeder

Koud en droog bewaren

De druiven zijn namelijk afhankelijk van een relatief koel klimaat in combinatie met een kalkachtige voedingsbodem. Hoewel wij hier in Nederland de afgelopen weken enorm hebben genoten van de tropische temperaturen, Champagneboeren hebben dat niet en maken zich zorgen om de toekomst.

In een interview met Bloomberg, vertelt Antoine Malassagne, mede-eigenaar van A.R. Lenoble voor welke uitdagingen ze momenteel staan. “De oogst begint tegenwoordig in Augustus. Zo’n 20 jaar geleden was dit midden tot eind september. Het vroege rijpen tijdens deze hete dagen zorgt voor steeds minder zure wordende druiven waardoor de wijn uiteindelijk minder fris wordt en zijn unieke smaak verliest.”

Tekst gaat verder onder foto.

 

Superdruif moet Champagne gaan redden

Wat kunnen wijnboeren doen aan dit probleem? Champagnemakers kunnen bijvoorbeeld hun reserve wijnen (de hogere kwaliteit wijnen dan gebruikelijk) toevoegen om zo de smaak van hun jaargang te verbeteren. Malassange ontwikkelt een aparte lijn ‘reserves’ om op die manier frisheid toe te voegen.

Maar Champagneboeren zoeken ook naar een meer langetermijnoplossing: de superdruif; wat misschien eerder klinkt als een lulletje rozenwater met een paarse cape. Maar ergens klopt het wel. De huidige druiven die gebruikt worden zijn niet bestemd tegen klimaatverandering en groeien net zo hard mee als de temperatuur stijgt. Daardoor krijg je grote druiven die veel meer suiker bevatten. Het gevolg: een hoger alcoholpercentage.

Het Institut national de la recherge agronomique (INRA) en het Institut français de la vigne et du vin de Montpellier werken samen met het Comité Champagne aan de ontwikkeling van nieuwe druivensoorten. Dit doen ze door bepaalde druivensoorten te kruizen waardoor ze eigenschappen krijgen die geschikt zijn het ontwikkelen van Champagne. De eerste resultaten worden in 2030 verwacht.