Jewels & Watches

Debora Huisman-Leeser over 10 jaar Choices by DL

Van afstudeerproject naar bestseller

Een uit de hand gelopen afstudeerproject is het eigenlijk. De juwelenlijn Choices by DL bestaat tien jaar en lijkt alleen maar aan terrein te winnen. Debora-Huisman Leeser had het goed gezien toen zij in 2008 haar unieke lijn bedacht. De telg uit de beroemde juwelenfamilie Gassan besloot ruim 3600 dagen geleden voor haar afstudeerproject aan het Amsterdam Fashion Institute een eigen juwelenlijn te bedenken. Het werd er eentje met een uniek aspect: het werden juwelen die bestonden uit verwisselbare onderdelen: een basisjuweel, een frame en een kleursteen, die los van elkaar verwisselbaar waren. Het project werd door deskundigen in eerste instantie met argusogen bekeken, maar inmiddels liggen de juwelen van Debora in vijftien verschillende landen in de winkels.

Customized juwelen zijn de trend

“Het is de trend van deze tijd”, zegt Debora. “Gelukkig had ik destijds een vooruitziende blik. Customized juwelen zijn helemaal in. Veel vrouwen houden ervan meerdere sieraden in een te kopen en deze aan te passen aan de mode, het seizoen, de gelegenheid en de kleding.”

Toen en nu

Vanzelfsprekend volgt Debora de laatste trends voor haar Choices by DL. “Wat is veranderd ten opzichte van andere jaren, is dat het voorheen groot, groter, grootst was en nu de wat bescheidener maten populair zijn. Dat gaat een beetje in golfbewegingen. Ieder jaar presenteren we twee keer een nieuwe collectie, onder meer op de beurs Masters of LXRY in december.”

plannen voor de toekomst

Nederlanders zijn volgens Debora dol op juwelen. “Nederland is voor ons de belangrijkste markt. Maar dromen mag natuurlijk altijd. Ik wil van Choices by DL een wereldberoemd merk maken. Het is geen gemakkelijk product. Door het magneetsystem zijn de productiekosten hoog. Maar ik heb wel plannen voor de toekomst. Die ga ik natuurlijk alleen nog niet verklappen”, besluit ze.

Tekst: Tjerk de Vries