People & Finance

LXRY bezoekt kunstenaar Ted Noten in zijn atelier

Een 13 in een dozijn

Een knalroze 3D-geprint pistool met lipgloss, dildo’s van keramiek, een muis in een doorzichtbare tas…Ted Noten is niet bepaald het type kunstenaar waarvan er dertien in een dozijn gaan. LXRY zocht hem op in zijn atelier in Den Bosch.

De jeugd van mijn leven

”Ik had de jeugd van mijn leven! Mijn vader was directeur van een steenfabriek, mijn oom had een dakpannenfabriek en weer een andere oom had een gresbuizenfabriek. Dus mijn skyline bestond uit hoge schoorstenen met zwarte rook. Dat had ook iets moois, want ik was deel van een systeem. Als kind al. Ik ging mee naar de fabriek, werkte daar, hielp daar. Ik hoorde niet alleen bij een gezin, maar voelde me ook medeverantwoordelijk voor die fabriek.”

Kunstzinnige kameleon

”Ik ben een ubiquist: een soort die gedijt op meerdere plekken, zoals een brandnetel. Oftewel: iemand die zich op meerdere vlakken kan profileren. Ik kan me opstellen als designer, kunstenaar en ook als curator van een tentoonstelling. Voor het Zuiderzeemuseum heb ik een geurstation gebouwd: bezoekers konden opschrijven waar storm ze qua geur aan doet denken. Vervolgens heeft parfumeur Tanja Deurloo op basis daarvan de parfum Storm ontwikkeld. Die zich veelzijdig typeert mij. Dat bracht wel met zich mee dat ik er tien jaar voor heb moeten vechten voordat ik in de kunstwereld werd gewaardeerd.”

Unieke creaties

Ted Noten maakt veel verschillende unieke creaties, maar waarom eigenlijk? ”Dat houdt me wakker, daagt me uit. Ik wil mezelf verrassen, overvallen met nieuwe dingen. Anders doe ik de kunstenaar in mij tekort. Door die drang om te vernieuwen groei ik ook als kunstenaar. Die groei zie ik sinds ik begin jaren negentig als kunstenaar begon.”

LXRY Magazine #34 by Vic en Lev

Benieuwd naar het volledige artikel van Ted Noten? Dat is te lezen in de nieuwste editie van LXRY Magazine #34 die te koop is in de winkel of te bestellen via de LXRY Shop.

Tekst Bart-Jan Brouwer | portretfotografie John van Helvert | productfotografie Atelier Ted Noten