Wining & Dining

Restaurant De Kromme Watergang valt in de prijzen

Award voor unieke zilte tuin

Chef-kok Edwin Vinke van Restaurant De Kromme Watergang in Zeeland heeft samen met zijn vrouw Blanche en haar vader Louis van Eetveldt de QL Hering Berlin Gardener’s Award 2018 gewonnen. De prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan een talentvolle tuinman die in samenwerking met hun chef-kok bijdraagt aan de onmiskenbare smaak en waardering voor de gerechten.

Wat nu tuin is, was vroeger zee

“Onze tuin begon ooit als sociaal project. Nu is het een van de pijlers van onze keuken. De vruchtbare grond van de 1 hectare grootte tuin maakt deel uit van een micro-klimaat dat alleen in Zeeuws-Vlaanderen heerst. Dit verschijnsel zorgt ervoor dat de zeelucht haar zilte smaak afgeeft aan de gewassen die we in onze tuin verbouwen”, aldus Edwin Vinke. “Wat nu tuin is, was vroeger nog zee. In de loop der jaren heeft de mens de aarde hier opgehoogd met tien meter klei. Daaronder ligt dus nog gewoon zeebodem, een zandplaat.”

Alles van over de hele wereld kan hier groeien

“De grond is hier ook nog eens heel erg schoon. Dat komt omdat het hier pas heel laat is ingepolderd. Daardoor zitten we op zeer vruchtbare kleigrond. Alles groeit hier ook. Ik haal zaaigoed van over de hele wereld; uit Japan krijgen we mierikswortel en sojabonen en uit Peru huacatay, een muntsoort.”

Schoonvader

Extra bijzonder is dat Vinke’s tuinman niemand minder is dan zijn eigen schoonvader. De gepensioneerde Louis van Eetveldt was jarenlang visleverancier en werd na zijn pensioen gegrepen door het tuinieren.

M34

Edwin Vinke van Restaurant De Kromme Watergang was vorig jaar een van de chef-koks die kookte in het sterrenrestaurant M21 tijdens Masters of LXRY. Carsten Klint zocht hem op in het Zeeuwse plaatsje Hoofdplaat voor LXRY TV. Dit jaar luidt de naam van het sterrenrestaurant op de beurs M34. En ook Edwin Vinke zal weer van de partij zijn.