People & Finance

Maryam Hassouni: Ik leef in mijn buik

LXRY in gesprek met Maryam Hassouni

Na rollen in onder meer Offers (waarvoor ze als eerste Nederlander een Emmy Award in de categorie Best Actrice kreeg), Flikken Rotterdam en Soof is Maryam Hassouni (Amsterdam, 1985) dit najaar te zien als hoofdpersonage in de film AMS Secrets. LXRY portretteerde deze actrice in het grachtenpand van Trudy Derksen.

Uitdagend personage

”Voor mij was AMS Secrets een uitdaging, omdat ik vooral in dramafilms en series heb gespeeld. Met regisseur Andrew Newberry heb ik veel gesprekken gevoerd over hoe ik mijn personage zou neerzetten. Ik wilde het heel realistisch houden en niet over de top acteren, de gestoorde psychokiller spelen. Want met zo’n rol kun je heel snel in clichés vervallen.”

Tweede natuur

”Ik acteer al vanaf mijn vierde. Altijd op school en thuis, met vriendinnen. Ik was heel verlegen, maar op het moment dat ik wist ‘dit is een acteermoment’, dan ging ik spelen. Dat zit gewoon in mijn bloed. Nog steeds heb ik dat: als ik met vrienden ben en we hebben het over iets, dan gaat mijn lichaam in een soort van acteermodus, zonder dat ik het zelf doorheb. Dat is een tweede natuur, daar heb ik geen controle over.”

Carrière bestaat niet

“Ik speel mondharmonica. Nou, het klinkt voor geen meter, maar ik vind het hartstikke leuk om te doen. Je moet doen wat je leuk vindt. Carrière bestaat niet, dat is iets wat we bedacht hebben. Ik leef in mijn buik. Als iets goed voelt, doe ik het; anders niet.”

LXRY Magazine #34

Ben je benieuwd naar het volledige interview? LXRY Magazine is verkrijgbaar in de winkel en te bestellen via de LXRY Shop.

Tekst Bart-Jan Brouwer | Fotografie John van Helvert