Travel & Experiences

Top 5 must visits Sint-Petersburg

Het majestueuze Sint-Petersburg

Christian Clerx, initiatiefnemer van CityZapper.com, heeft vliegen als hobby en struint voor zijn werk de hele aardbol over. Voor deze editie reisde hij af naar het majestueuze Sint-Petersburg. Hieronder een Top-5 must visits uit de nieuwste editie van LXRY Magazine.

1 Sint-Izaäkskathedraal

‘’Wanneer je door de stad wandelt, kun je niet om de indrukwekkende Sint-Izaäkskathedraal heen. De gouden koepel valt al van ver op en is vanuit bijna iedere punt in de stad zichtbaar. De tsaar liet de kathedraal in 1707 bouwen ter ere van de heilige Izaäk. Na verwoesting in 1735 werd in de 1818 de herbouw gestart. Het interieur is rijk gecodeerd met mozaïeken, schilderijen en beelden. Op een heldere dag raad ik je zeker aan om naar de top van de koepel te klimmen: het panoramische uitzicht is absoluut de moeite waard.‘’

Cathedral.ru

 

2 Kerk van de Verlosser op het Bloed

‘’Dit is zonder twijfel het mooiste gebouw van Sint-Petersburg. De dramatische naam van deze schitterende Russisch-orthodoxe kerk, die veel wegheeft van de Basiliuskathedraal in Moskou, is gebaseerd op het feit dat op deze plek in 1881 een bom naar tsaar Alexander II werd gegooid. De bouw startte in 1883 en heeft uiteindelijk 25 jaar in beslag genomen. Binnen zijn de wanden en koepels bedekt met schitterende mozaïeken. Een echte must visit.’’

 

3 Alexander Nevski Klooster

‘’Alexander Nevski is een orthodox klooster dat je aan het eind van de winkelstraat Nevski Prospekt vindt. Het is het eerste en tevens grootste klooster van de stad. De plaats voor de bouw werd persoonlijk gekozen door Keizer Peter I in 1710. Eerder werd aangenomen dat op deze plek Alexander Nevski de Zweden in de Slag om de Neva in 1240 had verslagen. In 1797 werd het klooster een ‘lavra’, de hoogste rang van Russische-orthodoxe kloosters. Op het grondgebied van het klooster vind je begraafplaatsen van leden van de keizerlijke familie en grote Russische dichters en componisten, onder wie Fjodor Dostojevski, Modest Moessorgski en Pjotr Iljitsj Tsjaikovski.

Lavra.spb.ru

4 Hermitage

‘’De Hermitage is een van de beroemdste musea ter wereld en het grootste museum van Rusland. Het ontstaan ervan is te danken aan Tsarina Elisabeth I, die het Winterpaleis liet bouwen en een fanatieke kunstverzamelaar was. De collectie is zo uitgebreid dat je aan een dag niet genoeg hebt. Je vindt hier allerlei soorten kunst: prehistorisch, klassiek, oosters, Russisch, etc. In de Italiaanse-Spaanse collectie kom je onder meer meesterwerken van Leonardo da Vinci en Michelangelo tegen. Niet alleen de collectie is indrukwekkend, maar het gebouw is ook prachtig om te zien.’’

Hermitagemuseum.org

 

5 Fabergé Museum

‘’Breek de dag, tik een eitje! Een van de hoogtepunten van de stad is het Farbergé Museum, dat werd opgericht om het cultureel erfgoed van Rusland te behouden. De meest waardevolle items uit de collectie van het museum zijn de negen keizerlijke paaseieren, gemaakt door Fabergé voor de laatste twee Russische Tsaren. Daarnaast bevat de collectie ook werken van tijdgenoten van Fabergé, onder wie zilversmeden zoals Ignaty Sazikov, Pavel Ovchinnikov en Ivan Khlebnikov. Het museum bevindt zich in het Shuvalovpaleis, dat een van de mooiste paleizen van Sint-Petersburg is. In termen van grootte, diversiteit en kwaliteit van de stukken is de collectie zonder twijfel een van de beste ter wereld.’’

Fabergemuseum.ru

Benieuwd naar de volledig city guide?  LXRY Magazine 34 is verkrijgbaar in de winkel en is ook te bestellen via de LXRY Shop. 

Tekst: Christian Clerx