Jewels & Watches

‘High Society’ in het Rijksmuseum, een lust voor het oog

Internationale topkunst

Het Rijksmuseum presenteert High Society. Vier eeuwen glamour door de grote meesters uit de kunstgeschiedenis onder wie Cranach, Veronese en Velázquez. Ruim 39 schilderijen, afkomstig uit internationale musea en van particuliere collecties uit binnen- en buitenland zijn te zien.

Vier eeuwen glamour

De meeste geportretteerden zijn zeer rijk of extravagant uitgedost. Hierdoor geeft de tentoonstelling een beeld van vier eeuwen internationale mode. De laag ingesneden broek en wambuis uit 1514, maar ook de haute couture van de laat negentiende eeuw.

LXRY.NL Choices by DL 4
Giovanni Boldini, Marchesa Luisa Casati with a Greyhound, 1908. Private collection

guilty pleasures

Waar de glamoureuze portretten de high society op hun allerbest tonen, laten ruim 80 prenten en tekeningen zien wat zich veelal achter gesloten deuren afspeelde. Feesten, drinken, gokken en heimelijke bezoeken aan bordelen en boudoirs. De tekeningen en prenten komen uit de collectie van het Rijksmuseum.

marten en oopjen van Rembrandt

Stralend middelpunt zijn de portretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit geschilderd door Rembrandt van Rijn. High Society viert de verwerving van deze spectaculaire huwelijksportretten. De schilderijen zijn voor het eerst na restauratie weer in volle glorie voor het publiek te zien. De tentoonstelling High Society is de aanloop naar het Rembrandtjaar in 2019, waarin de 350ste sterfdag van de grote kunstenaar uitgebreid zal worden herinnerd.

LXRY.NL Marten Soolmans & Oopjen Coppit
Portret van Marten Soolmans / Portret van Oopjen Coppit, Rembrandt Harmensz. van Rijn, 1634

 

Choices by dl

Aan het einde van de expositie is de juwelenlijn van Choices by DL te bewonderen. Sieraden ontwikkeld en geïnspireerd op het schilderij van Oopjen Coppit. Dit jaar viert Choices by DL haar 10-jarig jubileum, de sieraden zijn verkrijgbaar in het Rijksmuseum.

De tentoonstelling is nog t/m 3 juni 2018 te zien.