Art & Design

Roger Ballen: de foto’s wijzen mij de weg

Het leven van kunstfotograaf Roger Ballen

Voor LXRY Magazine #33 sprak Bart-Jan Brouwer kunstfotograaf Roger Ballen, die in Amsterdam was om zijn solo-expositie in Reflex Gallery te openen. De in Johannesburg woonachtige Amerikaan geniet wereldwijd bekendheid met zijn indringende en psychologisch gelaagde zwart-witfotografie, waarin hij op unieke wijze mens, dier en tekening laat samensmelten. Een stijl die prettig detoneert met een luxe decor.

Wonen in Zuid-Afrika

Roger Ballen werd geboren in New York en verhuisde in 1974 naar Zuid-Afrika. “Een van de redenen dat ik een eigen stijl kon ontwikkelen, is dat Zuid-Afrika in die tijd geïsoleerd was. Er was geen televisie of radio, alleen gecontroleerde pers. Ik ben door niets en niemand beïnvloed. Mijn hele wereld is ingericht op die plek: mijn werk, mijn vrouw, mijn kinderen, mijn fotografie… In Zuid-Afrika is het lekker weer, er is een mengeling van culturen en het is niet zo gestructureerd – je kunt doen wat je wilt. Dat vind ik de prettige kanten van Zuid-Afrika. Het grootste nadeel van wonen in Johannesburg is dat ik voor mijn werk vaak het vliegtuig moet pakken.”

Het ontstaan van fotografie

“Foto’s ontstaan. Het gaat om het moment, en dat moment is niet te voorspellen. Dat kan de staart van een kat in relatie tot een van de tekeningen zijn. Ik zoek de verbanden tussen de objecten, de dieren, de tekeningen en breng die samen in mijn camera. In de kunst ben je altijd op zoek naar nieuwe dingen, meaningfully new things. Daartoe laat ik me inspireren door mijn eigen werk. Met fotografie houd ik mij continu een spiegel voor, ik doe continu aan reflectie. As you take these pictures, things come out in the wash, as they say in English. Je bouwt op wat je doet. Zoals ik mijzelf vandaag de dag via mijn camera uitdruk, is gebaseerd op mijn hele verleden van foto’s maken.”

 

Lees het volledige interview in LXRY #33. LXRY Magazine is verkrijgbaar in de winkels en via de LXRY Shop. Abonnee worden? Klik hier.

reflexamsterdam.com | rogerballen.com