Wining & Dining

Oesters: libidoverhogend en goed voor de lijn

Zeldzaam aminozuur in oesters

Jarenlang werd het afgedaan als een fabeltje, maar inmiddels is het wetenschappelijk bewezen dat de oester een afrodisiacum is. Het eten van oesters verhoogt je libido. Amerikaanse en Italiaanse onderzoekers, onder leiding van George Fisher, hoogleraar scheikunde aan Barry University Miami, ontdekte dat de groep schaal- en schelpdieren waartoe de oester behoort, zeer rijk is aan een zeldzaam soort aminozuur dat het peil van de geslachtshormonen verhoogt.

Oesterdieet

Al eerder werd vastgesteld dat de zilte delicatesse weinig vet bevat, maar wel veel mineralen. Een perfect voorgerecht voor als je wilt afvallen dus. Ook bevat de oester zink. Van zink hebben we dagelijks 7 tot 9 milligram nodig en zink speelt een rol bij de vorming van spermacellen.

De nederlandse oester sterft uit

De Nederlandse oestervisserij vindt plaats in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer. Er zijn ongeveer 30 bedrijven bij deze visserij betrokken die samen bijna de gehele aanvoer van oesters beheersen. Maar de hoeveelheid staat onder druk door minder oesterbroed en door natuurlijke tegenslagen zoals de oesterboorder en het herpesvirus.

Oesterkwekerij

Er wordt dus druk naar alternatieven gezocht om het uitsterven van de oester tegen te gaan. Het schelpdier vind je normaal gesproken op de bodem van de zee. Maar de oesters van Sam en Sybe Smit niet, die komen uit de eerste oesterkwekerij OP het land.

Carsten ging voor LXRY TV op bezoek bij de oesterkwekers.