Art & Design

In gesprek met celebrityfotograaf William Rutten

Irene van de Laar ontmoet William Rutten

William Rutten is de bekendste celebrityfotograaf van ons land. In zijn studio aan huis portretteerde hij sterren als Beyoncé, Robbie Williams en Justin Timberlake. Ook de crème de la crème van de vaderlandse showbizz staat regelmatig voor zijn lens. Tegenwoordig is Rutten zelf een televisiebekendheid dankzij zijn jurybijdrage aan ‘Het Perfecte Plaatje’, waarin hij BN’ers de kneepjes van het vak leert. In ‘PicStory’, het boek dat vorig jaar verscheen, vertelt hij zijn levensverhaal aan de hand van zijn mooiste foto’s. Irene van de Laar ontmoet William in zijn studio in ’s-Graveland, waar aan iedere wand collages van beroemdheden prijken.

Magische combinatie

“Muziek en fotografie samen: dat was iets magisch in mijn ogen. Het begon bij een concert van Doe Maar, en vervolgens ging ik naar U2, Simply Red, Metallica en Queen. Steeds grotere concerten, waar ik mijn camera mee naar binnen smokkelde.”

Aandoenlijk jochie

“Ik kreeg iedere wereldster voor mijn lens. Paul McCartney, La Toya Jackson, David Bowie. Ik sneakte iedere kleedkamer in. Ze vonden me aandoenlijk. Een jochie van zeventien, schattig, krulletjes. Ze gunden het me ook.”

Tekst: Irene van de Laar | Fotografie: Karoly Effenberger

Lees het volledige artikel in LXRY #33. LXRY Magazine is verkrijgbaar in de winkels en via de LXRY Shop. Abonnee worden? Klik hier.