Cars & Yachts

Technisch hoogstandje: het vliegende jacht Foiler

Technisch hoogstandje

Wetenschappelijk onderzoek van de technische universiteiten van Lausanne en Parijs verkent de optimale verhouding van lift, weerstand en snelheid van draagvleugels in het water. De professoren vertalen de opgedane kennis in vliegende boten, zoals de zeegaande trimaran Hydroptère, waarmee een zeilend wereldsnelheidsrecord werd gevestigd.

Vooruitstrevende kennis

Bedrijfsmatig is de meest vooruitstrevende kennis gebundeld in het motorjacht Foiler 41, waarvoor de knappe koppen samenwerken in het bedrijf Hydros Innovation. Een gyroscoop gekoppeld aan een computer en een hydraulisch systeem, verkent voortdurend de positie van de boot en past voor de snelste en meest comfortabele vaart steeds de positie van de draagvleugels aan. De wetenschappers willen zien hoe ze met minimaal brandstofverbruik op hoge snelheid flinke afstanden kunnen overbruggen. De opvarenden zijn vooral geïnteresseerd in de gedempte bewegingen, zodat de Chablis niet uit het glas klotst. Wetenschappelijke nieuwsgierigheid en mondain comfort beleven een symbiose aan boord van de Foiler 41, die najaar 2017 gepresenteerd werd op de Monaco Yacht Show. Een jacht met een loungedek maar ook kooien en kombuis onderdeks, voor langere reizen.

De Foiler 41 staat op nummer 10 in de LXRY List top 25 van Jachten & Boten. Ben je benieuwd naar de volledige top 25? Klik hier om naar de LXRY Shop te gaan.

Beeldmateriaal: Guillaume Plisson

foiler.com