People & Finance

Jan-Christiaan Koenders: in 2030 rijden we fully autonomous

Lucky man

Als baby kon hij eerder ‘Fiat’ zeggen dan ‘papa’. De liefde voor auto’s zit er diep in bij Jan-Christiaan Koenders, Managing Director Louwman & Parqui, Lexus Nederland. “Voor mij zijn drie dingen in het leven belangrijk: familie, auto’s en reizen. De volgorde is soms lastig te bepalen. Ik ben een lucky man, omdat ik altijd al heb geweten wat ik leuk vond. Mijn eerste baan na de universiteit had ik bij Toyota. Daarna maakte ik slechts een ‘klein’ uitstapje naar BMW van 23 jaar, haha. Maar sinds dit jaar ben ik weer terug als managing director van Louwman & Parqui voor Toyota Lexus Nederland. Een prachtig familiebedrijf.”

Sterkte ter wereld

“Wist je dat Toyota in 2016 na Apple, Google, Coca-Cola en Microsoft het sterkste merk ter wereld was? Geloof me: het is het enige niet-Duitse merk dat door de bekende Duitse fabrikanten in de gaten wordt gehouden. Ik denk echt dat we met fully autonomous rond 2030 te maken gaan krijgen. Maar in feite doen we dat nu al, stapsgewijs. Ga maar na: in de Lexus-modellen bestaat inmiddels al adaptive cruise-control, waarmee de auto afstand bewaart en stuurt. En er is zelfs een systeem waarmee je automatisch stopt voor een voetganger en er automatisch omheen stuurt. Een world first van Lexus.”

LXRY PASPOORT Jan-Christiaan Koenders

Lees meer over Jan-Christiaan Koenders, zijn LXRY tips en Louwman & Parqui, Lexus Nederland in het complete artikel in LXRY Magazine #32. LXRY Magazine is verkrijgbaar in de winkels en via de LXRY Shop. Abonnee worden? Klik hier.

Fotografie: Milan Kaine