Interior & Estate

Het geheim van lichtdesign volgens Vikki Lefeber

Licht- en interieurexpert

Even voorstellen, Vikki Lefeber is Lighting Designer bij Co van der Horst. De passie voor interieur begon al op jonge leeftijd. Haar favoriete computerspel was dan ook The Sims. Na haar studie interieurdesign mocht ze aan de slag bij Co van der Horst, haar start in lichtontwerp. Ze begon precies op het moment dat de industrie een transformatie doorging. Exact het juiste moment, want inmiddels is Lefeber de lichtexpert van het bedrijf.

Transformatie

“Met de komst van led is de hele lichtindustrie veranderd. Leveranciers hebben daarom enorm veel trainingen gegeven. Om mij te professionaliseren in het vak heb ik een studie HBO Lichtontwerp afgerond. Met 28 jaar ben ik relatief jong als ik om me heen kijk. Het is een technisch vak en daarom zie je voornamelijk ook veel mannen. ”

Vertaalslag

“Een werkdag ziet er nooit hetzelfde uit. Waar mijn collega’s vaak stijlgericht werken, krijg ik heel gevarieerde projecten. Ik heb enorm veel klantencontact. Daarbij kijk ik wat de wensen zijn en vervolgens maak ik de vertaalslag naar de producten. Als ik advies geef, ben ik een informatiebron en punt van vertrouwen voor de klant. Het is tevens ontzettend belangrijk om naar de situaties op verschillende momenten te krijgen. Ik maak dan ook schetsen voor zowel overdag als s’ avonds. Die werk ik ook uit op plattegronden.”

Duurzaamheid

“Ook in de lichtindustrie wordt duurzaamheid steeds belangrijker. Mensen zijn vaak nog angstig voor ledverlichting. Dat is jammer. Want ledlampen zijn allang niet meer alleen in kille tinten verkrijgbaar. Met led kun je ook kiezen voor warme tinten en je kunt het licht gewoon dimmen. Naast het feit dat led energiezuinig is, gaat het ook langer mee. Het geeft egaal en geleidelijk licht, doordat er geen glas om de lichtbron heen zit. Tot slot bespaar je ruimte doordat het compacter is. Dat is bijvoorbeeld handig bij inbouwspots.”

Sfeer

“Licht is een beleving, een manier om sfeer te creëren. Als je op zoek bent naar een lamp voor boven een tafel, wil ik precies weten wat er allemaal aan die tafel gebeurt. Wil je bijvoorbeeld huiswerk maken of romantisch dineren? De indeling is leading bij het maken van een lichtplan. Als de basis goed is, kun je makkelijk verder werken. De gelaagdheid in het lichtplan zorgt ervoor dat je met niet met sets alles aan- en uitzet. Bij bestaande bouw moet je natuurlijk wel rekening houden met de stroompunten. Ik zou willen dat mensen meer nadenken over het licht, want het is vaak nog een ondergeschoven kindje. Terwijl het juist zoveel impact heeft. En het licht stopt niet bij het raam. Het binnen- en buitengevoel wordt naar elkaar toegetrokken, als je je lichtplan doortrekt naar de tuin.”

 

Covanderhorst.nl