Travel & Experiences

Exclusief: backstage bij Het Nationale Ballet

Ballet is discipline

Voor bezoekers is een balletvoorstelling een avondje uit. Voor de dansers gaat daar een lange weg van trainen, gedisciplineerd leven en pijn lijden aan vooraf. Ivo Weyel verbleef achter de schermen bij Het Nationale Ballet om te kijken hoe het eraan toegaat in het wereldje van ballerina’s, choreografen en balletmeesters.

De moeilijkheid aan eenvoud

Kostuums hangen aan knaapjes tegen de muur, slappe, vormeloze vaatdoekjes die straks bloedstrak om de danslijven hangen en dan pas tot leven komen. Maar eenvoud is juist moeilijk, vertelt een naaister. “Alles moet perfect zijn, want als het zo simpel is, zie je elke oneffenheid”

Gezichtsuitdrukkingen

Niet alleen de bewegingen moeten precies zijn, maar ook de gezichtsuitdrukkingen die bij het ballet passen, het gevoel dat ermee wordt uitgedragen. “You look too nice”, zegt Van Manen, “you have to look angry and awful!”

Stretchend eten

Nancy eet staande, haar tenen in een bijna ondoenlijke hoek onder haar gestrekte voet, ze heeft het zelfs niet eens door, pas als ik haar erop attendeer. “Dat gaat vanzelf, stretchen, voor mij voelt het natuurlijk zo’n houding”

Wat de meester zegt

Dansers volgen louter aanwijzingen en bevelen op, van choreografen, van balletmeesters, van iedereen, dat is hun vak. Ze zijn ja-knikkers, instrumenten die bespeeld worden, lichamen die ze slaafs in alle vormen en houdingen laten kneden. “Nooit nee verkopen is het devies. Doen wat de meester zegt”.

Tekst: Ivo Weyel | Fotografie: Herman van Heusden

Lees het volledige artikel in LXRY #32. LXRY Magazine is verkrijgbaar in de winkels en via de LXRY Shop. Abonnee worden? Klik hier.