Cars & Yachts

Ferdinand Porsche zou zich in zijn graf omdraaien

Porsche 911 Singer

De Porsche 911 is inmiddels in veel uitvoeringen leverbaar, maar nog zijn het er niet genoeg. Dus is er markt voor ‘veredelaars’ die het 911-concept verder individualiseren. Onlangs kwam de eerste Singer in Nederland aan. Andere hoofdrollen in deze scene zijn weggelegd voor een beardo en een kettingrokende sloper. En ook Porsche zelf laat zich niet onbetuigd.

Verbrede spatborden

Liefhebbers van originele Porsches staan te huilen wanneer Akira Nakai uit Japan zijn haakse slijper in de welgevormde dijen van een Porsche 993 zet. Met een gesloten oog en een peuk tussen de lippen laat de oprichter van Rauh-Welt Begriff een vonkenregen van origineel Porsche-staal door je garage vliegen, zodat hij de weggeslepen stukken kan vervangen door – je gelooft het niet – een kunststof aftermarketsetje verbrede spatborden.

De gewilde slopershanden van de Japanner

Ferdinand Porsche zou zich omdraaien in zijn graf als hij de heiligschennis van Nakai-san zou aanschouwen. En toch zijn er vele Porsche-liefhebbers die hun 911 toevertrouwen aan de slopershanden van de Japanner. Sterker nog: ze zijn bereid daar flink voor te betalen. En dat moet ook wel, want hij komt bij je langs om zijn kunsten te tonen. Afgezien van een flinke rekening voor zijn werkzaamheden en de eerder naar jou opgestuurde aftermarketkit heeft hij weinig nodig. Met een slof sigaretten en een kratje Stella Artois redt hij zich wel een paar dagen. Het eindresultaat is een Porsche die je óf mooi vindt, óf spuuglelijk. Maar één ding is zeker: bijzonder is het wel.

Space Age

Volgens kenners is de populariteit van dit soort ‘hot rods’, ‘re-imaginations’ of ‘outlaws’ op basis van klassieke Porsches te verklaren door de steeds verder gaande digitalisering in de autowereld. Auto’s dreigen te verworden tot rijdende staafmixers met hun elektromotoren en gaan ook steeds meer taken overnemen van hun bestuurder. Daardoor stijgt de behoefte aan een analoog model: een auto waarin je moet werken en die niet is voorzien van allerlei space age technologie. Porsche zelf zag die behoefte ook en bracht onlangs de Porsche 911 R uit. Een auto die extra licht was, voorzien werd van een klassieke georiënteerd interieur en een snelle motor, maar zonder spoilers en moderne elektronica. De in een gelimiteerde oplage van 991 exemplaren gebouwde auto was al uitverkocht voordat hij officieel was aangekondigd en is inmiddels een gewild verzamelobject.

Tekst: Erik Kouwenhoven | Fotografie: Michiel Laurens

Het volledige artikel is te lezen in LXRY Magazine #32. LXRY Magazine is verkrijgbaar in de winkels en via de LXRY Shop. Abonnee worden? Klik hier.