Art & Design

Miles Aldridge: de koning van het surrealisme

Miles Adridge’s foto’s komen tot stand in een luxe wereld waar surrealisme heerst. Alles lijkt perfect, toch mist er iets… Wat zegt dat over de mens achter Miles Aldridge? LXRY sprak de modefotograaf tijdens zijn bezoek aan Unseen Amsterdam, waar hij namens Reflex Gallery was.

Camera als intimiderend wapen

Miles: “Ik wil dat de modellen op de foto zich een beetje ongemakkelijk voelen. Datzelfde gevoel krijg je dan als kijker. Ik houd niet van foto’s waarop modellen staan met een blik van ‘hey, I’m cool’. De camera moet het model een ongemakkelijk gevoel geven. Foto’s maken met een mobieltje is te makkelijk. Ik wil dat mijn camera een intimiderend wapen is. It’s just that kind of slight uncomfortableness, that psychological twist to the image“.

De kracht van naaktheid

Miles: “Nudity still has the power to shock. Zoals in mijn recente Cattelan-serie. Hoewel we gewend zijn aan naaktheid in fotografie en film, is het nog steeds een heel heilig en privé iets. Een naakte vrouw in de juiste context kan waanzinnig krachtig en confronterend zijn” Hoe is jouw relatie met je modellen? Miles: “I love them, ik waardeer enorm wat ze doen. Soms staan ze een hele nacht voor de camera. En als ik ze vraag om door een brandende hoepel te springen, doen ze dat. En nog eens, en nog eens. Ik zou niet zonder ze kunnen”.

Het volledige interview is te lezen in LXRY Magazine #32. LXRY Magazine is verkrijgbaar in de winkels en via de LXRY Shop. Abonnee worden? Klik hier.

Fotografie: Miles Aldridge & Reflex Gallery

Irene van de Laar interviewde Miles Aldrige voor LXRY TV tijdens Unseen Amsterdam in 2016. Terugkijken? Klik hier.