People & Finance

We begonnen het Fatboykantoor in een caravan

De gouden ontdekking

Alex Bergman wilde nooit voor een baas werken, heeft nooit iets met studeren gehad en heeft naar eigen zeggen veel te lang over de havo gedaan, uit gezelligheid. Nadat hij medeoprichter werd van klokkenbedrijf B&W Clocks, kwam hij in contact met een ontwerper uit Finland, Jukka Setälä. ‘Hij had een zitzak gemaakt onder het label Fatboy. Ik kon hem bijna niet verstaan, zo nasaal praatte hij. Maar het enige wat ik dacht, was: Jezus, dit is goed, dit wordt mijn ding.’

The guy from the bean bags

“In 2002 heb ik het product met mijn toenmalige compagnon overgenomen. Het voelde alsof we alles op rood zetten aan de roulettetafel. We begonnen ons kantoor in een caravan. Toen Dodi al Fayed, de eigenaar van warenhuis Harrods, op een beurs in Londen tegen ons zei: ‘I hate bean bags, but I like your label’, wist ik: fuck, we hebben goud in handen. De afgelopen vijftien jaar zijn eigenlijk een aaneenschakeling van bizarre gebeurtenissen. De zitzak bepaalt nu minder dan 20 procent van onze omzet. We verkopen lampen, vloerkleden, poefen, hondenkussens en hangmatten aan zo’n zestig landen. Die aantallen wennen langzamerhand. Het leukst vind ik alle gebeurtenissen eromheen. Zoals toen we twintig witte Fatboys voor de première van de film I, Robot mochten leveren en ik door acteur Will Smith werd omhelsd, met: ‘Oh, you’re the guy from the bean bags!’”

LXRY PASPOORT Alex Bergman

Lees meer over Alex Bergman, zijn LXRY tips en het verhaal achter Fatboy in het complete artikel in LXRY Magazine #32. Ontdek zijn LXRY Paspoort met onder andere zijn favoriete adresjes wereldwijd. Zo is de winkel Westside in Den Bosch een van zijn favoriete adresjes. In Marbella kan hij Puente Romano Beach Resort aanraden en in Parijs gaat hij graag naar Hôtel Costes.

LXRY Magazine is verkrijgbaar in de winkels en via de LXRY Shop. Abonnee worden? Klik hier.

Fotografie: Milan Kaine